Haziran ayında yapılacak Seçimler sonrasında mevcut milletvekillerinin yarısının Parlamento dışı kalacağı tahmin ediliyor. 2002 seçimlerinde Meclis'in yüzde 89'u, 2007'de ise yüzde 67'i yenilenmişti.
AK Parti'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 12 Haziran seçimlerinde partinin önde gelen isimlerinin listelerde olmayacağı uyarısında bulunmasının ardından yeniden aday gösterilmeyecek milletvekillerin kimler olacağı merakla beklenmeye başlandı. AK Parti'de 2007 yılı seçimlerinde 155 milletvekili liste dışı kalmıştı. AK Parti'nin 12 Haziran seçimlerinde de liste dışı kalacak milletvekili sayısının bu rakamın altında olmayacağı tahmin ediliyor.

CHP'de 29 ilde yapılan ön seçimlerde mevcut milletvekillerinin geride kalması, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendi ekibinin seçilmesini isteyecek olmasından dolayı CHP'de mevcut milletvekillerin büyük çoğunluğunun liste dışı kalması bekleniyor. CHP'de en az 70 milletvekilinin liste dışı kalacağı tahmin ediliyor. BDP'nin de mevcut milletvekillerinin en az yarısını aday göstermeyeceği yönünde kamuoyuna bilgiler yansırken, MHP'de ise kimlerin aday gösterilmeyeceği belli değil. MHP ise adaylık sürecinin belirlenmesinde basına en kapalı parti durumunda bulunuyor. MHP'de yeni isim olarak sadece Ergenekon davasından dolayı cezaevinde bulunan Engin Alan'ın aday gösterileceği açıklanmıştı.

Son iki dönem değişim oranı yüksek

Meclis'te en fazla milletvekilinin değişiminin yaşandığı dönem 3 Kasım 2002 seçimleri oldu. AK Parti, ilk kez katıldığı seçimlerde yüzde 34.43 oy alarak 365 milletvekili çıkarmıştı. Meclis'te bulunmayan CHP, yüzde 19.41 oy alarak Meclis'te 177 sandalyenin sahibi olmuştu. Diğer partiler yüzde 10 barajından dolayı milletvekili çıkaramadığı için milletvekillerinin yüzde 89.09'u yenilenmişti. 22 Temmuz 2007 seçimlerinde ise AK Parti ve CHP'ye ek olarak MHP, Meclis'e giren parti oldu. BDP ise bağımsızların katılmasıyla Meclis'te grup kuran parti olmuştu. 2007 yılı seçimlerinde parlamentonun yüzde 67.45'i değişmiş.