CHP İzmir Milletvekili Musa Çam ile bu dönem memleketi Erzincan yerine İzmir'den Milletvekili seçilen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım birbirlerini 'çakma İzmir'li olmakla suçladı.

CHP'li Musa Çam, Bakan Yıldırım'ın 24 Mart'ta İzmir Atatürk Stadı'nın bahçesinde, Bordo Yeşil Restoran'da Konak ilçesinin 113 muhtarından 40 ile toplantı yaptığını, muhtarların sorunlarını ve dertlerini dinledikten sonra da "Bu sorunları konuşuyor olmaktan ve böyle bir şehrin Milletvekili olmaktan hicap duyuyorum." dediğini söyledi. Çam, Yıldırım'a, "Hicap duymanıza gerek yok Sayın Bakan. Siz İzmirli değilsiniz, dışarıdan geldiniz ve çakma İzmirlisiniz. Ayrıca İzmirli olmaktan da hicap duymanız gerekmiyor. Şimdi, sizi İzmir'e getirsek, AKP İl Başkanlığının önüne bıraksak, valiliğin önüne bıraksak, Cumhuriyet Mahallesine bıraksak arabanın anahtarını versek desek ki: Manavkuyu'ya git, Naldöken'e git, Cumhuriyet Mahallesine git, Mimar Sinan Mahallesine git, Kahramanlara git desek bulamazsınız orayı" diye seslendi.

TUTANAKLAR

Bu sözler üzerine başlayan tartışma ise tutanaklara şöyle yansıdı:

Haydar Akar (CHP): Kaybolur, kaybolur.

Özgür Özel (CHP): Postaneye gidip mektup atamaz, mektup.

‘KENDİSİ ERZİNCANLIDIR’


Musa Çam (CHP-Devamla): Siz ama burada Meclis Taksi'ye binip buradan Ulus'a gidebilirsiniz ama İzmir'in sokaklarını bilemezsiniz. İzmirli olmaktan, İzmir'in milletvekili olmaktan hicap duymanız gerekmiyor. Bunu size yakıştırmadığımı söylemek istiyorum ve bu özelleştirmeye karşı Demiryolu işçisi şunları yürüyerek söyledi: "Çal, çal, çal. AKP, yasanı al başına çal. Çal, çal, çal . AKP, yasanı al başına çal." diye sokaklarda yürüdü ve bu sloganları söyledi. Bunu buradan söylemek de benim görevimdir diyor, hepinize saygılar sunuyorum. (CHP sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar) Binali Yıldırım (Bakan): Doğrusu bana "Çakma İzmirli" diyenin de gerçekten İzmirli olmadığını da Genel Kurulla paylaşmak isterim. Kendisi Erzincanlıdır. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Musa Çam (CHP): Ben doğma büyüme İzmirliyim, doğma büyüme.

Binali Yıldırım (Bakan): Bana kendisinin Erzincanlı olduğunu söyler sürekli ama ister Erzincanlı olalım… Musa Çam (CHP): Çıkartayım, kimlik cebimde.

Binali Yıldırım (Bakan): Yani sen şimdi Erzincanlılığı kabul etmiyor musun Sayın Milletvekili? Eğer öyleyse bunu söyle. Şimdi, hiçbirimiz bulunduğumuz illerde baki değiliz, orada doğmamış olabiliriz ama o ilin milletvekiliyiz, o ilin sorunlarıyla ilgilenmemiz en temel görevimizdir, seçmenlere karşı sorumluluğumuzdur. Ben İzmir Milletvekiliyim, İzmir'de Naldöken'e de giderim, Manavkuyu'ya da giderim ama Sayın Milletvekili Naldöken'e giderken nal toplar benim arkamdan, onu söyleyeyim. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

Başkan: teşekkür ederiz sayın yıldırım

Musa Çam (CHP): Sayın Başkan… İzmirli olmadığımla ilgili sataşma yaptı.

Başkan - Lütfen sataşmalara mahal vermeyiniz. Buyurunuz.

‘SİZİ KONAK MEYDANI’NA BIRAKSAK, SOKAKLARI BULAMAZSINIZ’

Musa Çam (CHP): 81 il bizim ilimiz, hepimizin ili ama Sayın Bakan hicap duyuyor, İzmirli olmaktan hicap duyuyor ve bana da diyor ki: "İzmirli değil." Nüfus cüzdanımız burada. Doğma, büyüme İzmirliyim ama kökenim, babam Erzincan'dan, annem Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinin bir köyünden gelmiş. Dolayısıyla ben İzmirliyim, anne tarafım Gümüşhane Kelkitli, babam Erzincanlı. Bunlarla da gurur duyuyorum ama ben doğma büyüme İzmirliyim ama İzmir Milletvekiliyim. Sayın Bakan, İzmirli olmaktan hicap duyuyor, İzmir Milletvekili olmaktan hicap duyduğunu söylüyor. İzmir Milletvekili olmaktan hicap duymanız gerekmiyor Sayın Bakan. İzmir, sizi milletvekili yaptı ve bakan yaptı. Bundan dolayı da son derecede memnun ve mutlu olmanız gerekiyor. Ben, İzmir'in 30'un ilçesinin bütün köylerine tek tek giderim ama sizi, inanın ki, Konak Meydanı'na bırakalım, arabayı verelim -burada taksicilik yapmak, Meclis taksisine binip kullanmak yetmez- getirelim sizi Konak Meydanı'na, Cumhuriyet Meydanı'na bırakalım, sizi temin ederim ki İzmir'in sokaklarını, mahallelerini bulamazsınız, bulamazsınız, bulamazsınız.

Teşekkür ediyorum. (CHP sıralarından alkışlar)

Başkan: Teşekkür ederiz Sayın Çam.

Binali Yıldırım (Bakan): Sayın Başkan...

Başkan: Buyurunuz.

Binali Yıldırım (Bakan): Bu anlamsız tartışmayı sürdürecek değilim yalnız bir yanlışı düzeltmek istiyorum. Ben o konuşmamda "İzmir Milletvekili olmaktan hicap duyuyorum" derken İzmir'in yerel yönetimlerde yıllardan beri ne kadar ihmal edildiğini, ne kadar sorunlarının arttığını ifade etmek istedim.

Musa Çam (CHP): Keşif artışını sekiz ayda imzalamadınız, keşif artışını. Sekiz ayda, sekiz ayda.

Binali Yıldırım (Bakan) : Bunu İzmirlilerle paylaşmak istedim. Bundan başka bir amacım yoktu. Bu vesileyle bunu açıklama fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)