MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu ve arkadaşlarının imzası ile TBMM Başkanlığına sunulan önergenin gerekçesinde, uzun çalışma süreleri, düşük ücretler, sağlıksız ve güvensiz çalışma koşullarının ülkemizde iş kazalarını artırdığı savunuldu. Gerekçede, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre; 2011 yılının ilk dokuz ayında Türkiye;de meydana gelen iş kazalarında 396 işçinin yaşamını yitirdiği, 2 bin 453 işçinin de çeşitli yerlerinden yaralandığı belirtildi.

İş kazalarının, özellikle İstanbul, Kocaeli, Zonguldak, İzmir, Ankara, Adana, Eskişehir, Tekirdağ, Malatya, Bursa, Konya ve Kahramanmaraş gibi illerin sanayi merkezlerinde sıkça görüldüğü ifade edilen gerekçede, şunlar kaydedildi: "Dünyada ve ülkemizde iş kazaları çalışma hayatında karşılaşılan en önemli sorunlar arasında yer almaktadır. Dünya genelinde her yıl, ortalama 1.2 milyon insan iş kazaları nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde de iş kazaları çalışma hayatı içinde önemli bir sorun olmaya devam etmekte ve değişik sektörlerde çalışan binlerce kişi her yıl yaşamını yitirmektedir.

İş kazasının en kötü sonucu; kişinin yaşamını yitirmesi, geçici veya sürekli iş göremez duruma gelmesidir. Diğer tarafta ise iş kazaları çalışanların da sağlık ve güvenliğini olumsuz yönde etkilemektedir. Öte yandan, iş kazaları işçinin sağlığı ve güvenliği ile işletmenin üretim sürecini de doğrudan veya dolaylı olarak etkilediği gibi sonuçları bakımından toplumu da etkilemektedir. Bunun nedeni, iş kazalarının, işçi, işveren, ülke ekonomisi ve toplum açısından sosyal ve ekonomik maliyetler oluşturmasıdır.

 Bu nedenle, ülkemizde meydana gelen iş kazalarının nedenlerinin araştırılarak, gerekli önlemlerin alınması konusunda bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması yerinde olacaktır."