Alınan bilgiye göre, 10 Temmuz'da yapılması planlanan olağanüstü kongreye giden yolların Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından ihtiyati tedbir yoluyla "kapanması" dolayısıyla hayal kırıklığı yaşayan muhalif isimlerin, mahkemenin nihai kararının, istedikleri gibi sonuçlanmaması konusunda endişeleri bulunuyor.

Bir delegenin başvurusu üzerine olağanüstü kongrenin yürütmesinin durdurulması kararını veren Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, hem ilgili makamlardan belge istemiş hem de yanıt için taraflara süre vermişti. Bu süre önümüzdeki hafta doluyor.

Süreci yakından takip eden muhalifler, mahkemeden istedikleri gibi bir karar çıkmaması ihtimaline karşı yeniden imza toplamayı içeren "B planını" hazırda tutuyor.

"Hukuksuzluğa karşı hukuk mücadelesi verdiklerini" savunan muhalifler, Çağrı Heyeti'nin topladığı 19 Haziran'daki kongrede değiştirilen tüzük maddelerinin "yok sayılamayacağını" ayrıca "ihraç ya da tedbirli disipline sevk işlemleri söz konusu olursa da hukuken uygulanamayacağını" öne sürüyor.

Muhalif isimlerin ya da avukatlarının bu süreçte sık sık bir araya gelerek, hukukçularının üzerinde çalıştığı yeni yol haritası üzerinde görüş alışverişinde bulunması bekleniyor.

Genel Merkez ya da "Genel Merkezin görevlendireceği bir delegenin" yeniden mahkemeye gitmemesi için tüm ihtimalleri değerlendiren muhalif isimler, emsal kararlar olduğu için olası bir mahkeme sürecinin ilk teşebbüslerinin ardından sürecin uzun sürmeyeceğini değerlendiriyor.

Muhalifler ayrıca delegelere "Genel Merkez'in 10 Temmuz'da kongre yapılacağını açıkladığı ancak bundan geri adım attığı" tezini anlatmaya hazırlanıyor.

Mahkemenin nihai kararı bekleniyor

Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, 19 Haziran'da Çağrı Heyeti'nce toplanan olağanüstü kongrede alınan kararlarının iptali istemiyle açılan dava esastan sonuçlanıncaya kadar ihtiyati tedbir yoluyla yürütmenin durdurulmasına 24 Haziran'da karar vermişti.

MHP'li muhalifler ise bu kararının kaldırılması ve söz konusu davanın reddini talep etmişti.

Daha önce 10 Temmuz'da seçimli olağanüstü kongre yapılacağını açıklayan Genel Merkez ise Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) bu karardan vazgeçildiğine dair bir dilekçe sunmuştu. YSK, bunun ardından MHP'de kongreyle ilgili karar verilmesine yer olmadığına hükmetmişti.

Öte yandan MHP Genel Merkezi ve Çağrı Heyeti'nin topladığı kongrede yeni kongreyi toplamakla görevlendirilen heyetin başkanı Müsavat Dervişoğlu, Çankaya İlçe Seçim Kuruluna 10 Temmuz'da düzenleneceği açıklanan kongreyi kimin toplayacağına ilişkin YSK'ya ayrı ayrı görüş sordu.

YSK da kongreye ilişkin başvurulara dair İlçe Seçim Kurulunun değerlendirme yapması gerektiğinden görüş bildirilmesine yer olmadığına karar verdi. Başvuruları görüşen Çankaya İlçe Seçim Kurulu, Ankara 3. Sulh Hukuk Mahkemesinde açılan dava sonuçlanıncaya kadar MHP kongresinin yapılamayacağını kararlaştırdı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da MHP'de muhalifler tarafından toplanan kongredeki tüzük değişikliklerine ilişkin incelemenin, kongrenin iptali hakkında açılan davanın kesinleşmesinden sonra yapılması kararını verdi.