AK Parti Genel Merkezi'nde gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, dün gerçekleştirilen Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Toplantısı'nda gündeme alınan konulardan bir tanesinin İsrail konusu olduğunu belirterek, İsrail ile olan ilişkilerin tamamen kopmadığına dikkat çekti. Sadece savunma alanındaki ticari ilişkilerin dondurulduğunu belirten Çelik, diplomatik ilişkilerin de İkinci Katiplik seviyesinde devam edeceğini hatırlattı.

İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi ve tazminat ödemesi halinde ilişkilerin tekrar eski haline dönebileceğine dikkat çeken Çelik, kendilerini üzen esas meselenin uluslararası meselelerin iç politika malzemesi haline getirilmesi olduğunu söyledi. Çelik, siyasi partilerin kendi aralarında ihtilafa düşebileceğini belirterek, uluslararası konularda isi birlik olunması gerektiğine vurgu yaptı. Antik Çağ'da ilkel kabilelerin bile kendi aralarında savaştıklarını fakat dışarıdan bir saldırı geldiğinde birlik olarak bu saldırıyı yapanlara karşı birlik olduklarını hatırlatan Çelik, "İlkel kabileler bile bunu yaptıkları halde bizim Türkiye'deki maalesef muhalefetimiz bu konuda da çok kötü bir sınav vermiştir. Türkiye'nin bir muhalefet meselesi vardır. Adam akıllı bir muhalefet meselesi vardır. Ve muhalefet bu meselede de sınıfta kalmıştır" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Şam'da Beşar Esad ile görüşme halindeyken, Kılıçdaroğlu'nun Türkiye'nin Suriye'nin içişlerine müdahale ettiği yönünde açıklamalar yaptığına değinen Çelik, "Kendi elimizi güçlendirmek yerine, kendi ülkemizin, kendi hükümetimizin, devletimizin elini güçlendirme yerine bir Baas rejimini savunma refleksine girmiştir. Ne için bunu yapmıştır. Biliyorsunuz, Cumhuriyet Halk Partisi ile Arap ülkelerindeki Baasçı rejimler arasında bir genetik akrabalık vardır. Cumhuriyet Halk Partisi Türkiye'nin Baas partisidir. Ve Baasçı rejimler otokratik yapıları itibariyle, otoriter yapıları itibariyle Cumhuriyet Halk Partisi'nin geçmişteki iktidarıyla aynı karakteri taşırlar" diye konuştu.

"İSRAİL ARAP BAHARINDAN KORKUYOR"

Arap ülkeleri demokratikleştikçe İsrail'in bundan korktuğunu belirten Hüseyin Çelik, seçimlerle yönetime gelen yöneticilerin İsrail'in işine gelmediğini ifade etti. Hüsnü Mübarek'in yönettiği bir Mısır'ın İsrail'in daha çok işine geldiğini belirten Çelik, "Biz bir taraftan Orta Doğu'daki demokratikleşmeyi desteklerken, halkın kendi yönetimini oluşturma gayretlerini desteklerken, bizim ana muhalefet partisi liderimiz çıkıp 'sana ne' diyebiliyor. Benim bitişiğimdeki komşum kendi evini yakma hakkına sahip değil. Kendi evini yakarsa, ben ona 'niye evini yakıyorsun' dediğimde 'sana ne? Ev benim değil mi yakarım' deme hakkına sahip değildir. O evini yakarsa benim evim de yanar, benim evime de sıçrar" şeklinde konuştu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye de yüklenen Hüseyin Çelik, Bahçeli'nin Başbakan'ın Yahudi Lobisi'nden aldığı ödülü geri vermesi gerektiğini söylediğini hatırlatarak, Türkiye'nin İsrail hükümetinin politikalarını hedef aldığını, İsrail halkıyla ya da Yahudilerle bir sorunu olmadığını söyledi. "Yeryüzünde yaşayan bütün Yahudilerle Türkiye'nin bir sorunu yoktur. Bizim sıkıntımız İsrail hükümetinin yaptığı zulümlerdir" diyen Çelik, "Sizin 9 vatandaşınızı hunharca katledecekler ve siz bunu sineye çekeceksiniz. Bunun neresi milliyetçiliktir?" dedi.

FÜZE KALKANI

Türkiye'ye kurulacak olan Füze Kalkanı'nın İsrail'i korumak için kurulacağı yönünde iddiaların dillendirildiğini belirten Çelik, NATO'nun İsrail'i korumak gibi bir amacı olmadığını ve Lizbon'da yapılan toplantıda ise Türkiye'nin Füze Kalkanı konusundaki görüşlerinin kabul edildiğini söyledi. Türkiye'nin buradaki tezinin kurulacak olan Füze Kalkanı'nın NATO üyesi ülkeleri korumak olduğunu hatırlatan Çelik, ve bu tezin de kabul edildiğini söyledi. Türkiye'nin NATO'ya yeni girmediğini ve NATO'nun Türkiye'de onlarca sistemi olduğunu belirten Çelik, Füze Kalkanı projesinin ayrıca bir Amerika projesi olmadığını ifade etti.