Kurul hakiminin, 'kaçakçılıktan sabıkası olanlar siyasi partilere üye olamaz' yasa maddesine dayanarak bu kararı verdiği belirtildi. Ancak Akay’ın sabıkasını silindiğine dair belgeyi hakime sunması durumunda geri dönebileceği öne sürülüyor.

AK Parti İzmir’de geçtiğimiz cumartesi günü yapılan 4. Olağan Kongrede rakibi Abdullah Tekbaş’a fark atarak seçimi kazanan Ömer Cihat Akay’ın başkanlığı düşürüldü. Seçimden 2 gün önce bir basın açıklaması yaparak AKay’ın gümrük kaçakçılığından sabıkası olduğunu öne süren rakibi Abdullah Tekbaş, Akay’ın 1994 yılında Kocaeli Derince Limanı’ndan ülkeye İtalya’dan kaçak kıyafet sokarken yakalandığını, Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldığını, 1998 yılında “teşekkül halinde kaçakçılık yapmak’ suçundan ceza aldığını ileri sürmüştü. Yargıtay’a yapılan itirazla davanın yeniden görüldüğünü ancak kararın değişmediğini belirten Tekbaş, 34 milyon 200 bin lira para cezasının ödendiğini iddia etmişti. Tekbaş, daha önce göreve atandığında hakkındaki sabıka kaydını irticai faaliyetleri yasaklayan 163'üncü maddeden kaynaklandığı öne sürüp, “Bu ceza benim şeref madalyamdır” diyen Akay’ın kamuoyuna, teşkilat ve Başbakan’ı kandırdığını ileri sürerek, şunları söylemişti:

“Akay, ülkemiz için yüz kızartıcı bir suçtan yargılanması, bundan mahkum olması ve mahkumiyetini saklaması, bunu şan şöhret meselesi yapması, Başbakan’ın bunu bildiğini söylemesi kabul edilemez. Başbakan’ın bundan haberi yoktur. Olsaydı böyle bir adayla yola devam etmezdi. Böyle bir belgenin partimize zarar vereceğini düşünerek şimdiye kadar çıkarmadım. Ancak Akay konuşmalarıyla partiye daha büyük zarar veriyor. Akay çekilirse ben de çekilirim. Koltuk hedefim yok. Akay giderek gerginleşiyor. Başta ben olmak üzere partideki bir kısım arkadaşın üyeliğini silmeye kadar teşebbüs ediyor. Partisinden aday olanları küçümseyerek partiye zarar verdiği için bunları açıklıyorum."

SEÇİMİ KAZANDI ANCAK


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı kongrede atanarak geldiğe 397 oy alarak seçilen Akay’ın rakibi Tekbaş ise 84 oyda kalmıştı. Seçimden sonra Tekbaş, Seçim Kurulu’na itirazda bulunarak Akay’In sabıkası olduğunu iddia etti. Kurul hakimi yapılan itirazı yerinde buldu ve, “Kaçakçılıktan sabıkası olanlar siyasi partilere üye olamaz yasa maddesine dayanarak başkanlığını düşürdü. Seçim Kurul yarın (salı) başkanlık yarışında Akay’dan sonra en çok oyu alan Tekbaş’a başkanlık mazbatasını vereceği öğrenildi.

KARAR VERECEĞİZ

Teşkilatlardan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, “Şu nda alınan karar üzerinde hukuki inceleme yapılıyor. Tebligattan sonra ne yapacağımıza karar vereceğiz” dedi. AK Parti İzmir İl Başkan Yardımcısı Aziz Demir ise, “Genel Merkez düzeyinde ve İzmir’de avukatlarımız mevcut durumu inceliyor. Şuanda bize yapılmış resmi bir tebligat yok. Karar itiraz edeceğiz” dedi.