Cumhuriyet Halk Parti (CHP) İstanbul Milletvekili Umut Oran, suç duyurusu sonrası Ankara Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Oran yetkililer hakkında TCK’nın 257. maddesi olan görevi kötüye kullanma ve TCK’nın 305. maddesi olan temel ulusal yararlara karşı faaliyette bulunmak için yarar sağlamak suçundan suç duyurusunda bulundu.

Konsolosluk yetkililerinin 56 gündür IŞİD’ın elinde rehin olduğunu hatırlatan Oran ailelere konuşamamaları konusunda baskı yapıldığını söyledi. Ailelere konu hakkında bilgi verilmediğini vurgulan Oran, “Aileler dikkate alınmıyor telefonlarına cevap verilmiyor. Bayram da bile aileler aranıp yakınları ile herhangi bir bilgi verilmemiş. Türkiye böyle bir aymazlık böyle bir vurdumduymazlık görmedi. Ben de bir milletvekili olarak, ettiğim yemine sadık kalarak, rehine olan yurttaşlarımızın aileleri ile beraber suç duyurusunda bulunduk.” dedi.

Suç duyurunda ayrıca 10 bin imzanın da olduğunu belirten Oran, “Felaket göz göre göre geliyorum demiş hiçbir önlem alınmamış. Başkonsolosluğumuza iki kere saldırı, suikast girişiminde bulunuldu. Sürekli tehdit alıyorlardı. O bölgede başka ülkeden diplomat kalmadı. 49 yurttaşımız Ankara’dan gelecek tahliye kararı için beklediler felaket geldi. Beklerken Erdoğan cumhurbaşkanlığı turlarında, Dışişleri Bakanı da Ortadoğu’da barış havarisi, o da barış elçisiyim diye ortalıkta dolaşıyor. Yılbaşından beri başkonsolosluğun tahliye talepleri var. MİT’in bu konuda uyarıları var. Bunlar göz ardı edildi.” ifadelerini kullandı.

Oran suç duyurusunu Musul Konsolosluğu’nda çalışan Nermin Taşdelen Yıldız, eşi Hakan Yıldız ve 11 aylık olan Kuzey Deniz Yıldız’ın yakını Muammer Yıldız ile birlikte yaptı.