Erçelebi, ÖSYM’nin yaptığı tüm sınavların güvenilirliğini ve geçerliliğini yitirdiğini belirterek “Başta sayın Başbakan olmak üzere bu konudaki tüm sorumlu ve yetkililer ya tedbir almalı ya da istifa edip milleti rahatlatmalıdır” çağrısında bulundu.

DSP Genel Sekreteri ve Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi, ÖSYM’nin yaptığı sınavların artık güvenilir olmaktan çıktığını, başta Başbakan olmak üzere tüm sorumlu ve yetkililerin ya tedbir alması ya da istifa etmesi gerektiğini bildirdi ve “ÖSYM şaşırdı, sabırları taşırdı” dedi.

Erçelebi, ÖSYM’nin yaptığı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) sırasında, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’ndeki 500 kişiye hatalı soru kitapçığı dağıtılması, yedek kitapçıkların yetersiz kalması üzerine yazılı basın açıklaması yaptı. Erçelebi’nin açıklaması şöyle:

“ÖSYM şaşırdı, vatandaşın sabrını taşırdı. Dün İzmir’de ALES sırasında yaşanan rezalet,  DSP iktidarında en güvenilir kurumlar arasında olan ÖSYM’nin,  AKP iktidarında nasıl dejenere edildiğini, nasıl güvenilmez, şaşkın, beceriksiz, bilimden uzak hale getirildiğini ispatlamıştır. 

AKP iktidarında ÖSYM’nin yaptığı sınavlarda yaşanan skandallar, bu kurumun siyasi otoriteye yaranmak dışında bir amaç gütmeyen, bilimsellikten uzak, akademik kariyerin gerektirdiği nitelikleri taşımayan kişilere altın tepside sunulduğunu ortaya koymuştur.

Vatandaşın yaşadığı sınav kabuslarının ardından ÖSYM tarafından yapılan bilimsellikten uzak pişkin ve cahil açıklamalar, ne bu kuruma ne de bu kurumun temsil ettiği devlete yakışmaktadır.

ÖSYM’nin ‘açıklama’ olmaktan ziyade ‘savunma’ içerikli sözde açıklamaları, başta Hükümet erkanı olmak üzere AKP’lilerin tümünü tatmin etmiş görünse de sınav mağduru ÖSYMZEDE’leri tatmin etmemektedir. ‘Özrü kabahatinden büyük’ yaklaşımlar içeren açıklamalar, devlet terbiyesinden ve ciddiyetinden uzaktır. Bunlar, vatandaşın tereddüt, kuşku ve isyan duygularını tetiklemektedir.

ÖSYM’nin yaptığı tüm sınavlar, bilimsel olarak da toplumsal olarak da geçerliliğini ve güvenilirliğini yitirmiştir. Bu nedenle başta sayın Başbakan olmak üzere bu konudaki tüm sorumlu ve yetkililer ya tedbir almalı ya da istifa edip milleti rahatlatmalıdır. Aksi takdirde, yıllarca çocuklarına okumaları için emek veren halkımız bu rezaletleri görmezden gelmeyecek, 12 Haziran’da AKP’ye de AKP’nin kukla bürokratlarına da gereken dersi verecektir.”