CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli İzmir-Çeşme Otoyolu'nun İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde bulunan Narlıdere'den itibaren ücretli olarak hizmet vermesinin Narlıdere, Güzelbahçe ve Urla'da yaşayan vatandaşları mağdur ettiğini belirterek uygulamanın eşitlik ilkesine de aykırı olduğunu ifade etti. 2004 yılında çıkarılan ve kamuoyunda "Pergel Yasası" olarak bilinen 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Yasası ile 50 kilometre yarıçaplı alandaki yerleşim yerlerinin Büyükşehir sınırları içerisinde kabul edildiğini hatırlatan Türeli, vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini ifade etti. Konuyla ilgili olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle TBMM'de yazılı soru önergesi veren CHP'li Milletvekili, uygulamanın eşitlik ilkesine de aykırı olduğuna dikkat çekerek,  "Pergel Yasası ile Narlıdere, Güzelbahçe ve Urla ilçeleri de Büyükşehir sınırları içerisine dahil edilmiştir. Bununla birlikte, Büyükşehir sınırları içerisindeki Bornova-Karşıyaka-Çiğli bölümlerinde ücretsiz olarak kullanılan otoyol, yarımada yönünde ücretli olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Otoyolun Narlıdere, Güzelbahçe ve Urla gişelerinin kaldırılarak, ücretlendirmenin İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE)-Karaburun ayrımından başlatılması yönünde Bakanlığınıza iletilen talepler ise bugüne dek yerine getirilmemiştir" dedi.

Kazalar artış gösteriyor

Türeli ayrıca, otoyolun yarımada yönünde ücretli olmasının bu bölgedeki tarihi ve turistik mekanların ziyaretçi sayısının artmasına da engel olduğunu ifade etti ve "Ücret ödemek istemeyen vatandaşlar ağırlıklı olarak mevcut karayolunu kullandığı için bu bölgede trafik yoğunluğu artmakta ve sık sık kazalar meydana gelmektedir" diye konuştu.

Önergedeki sorular:
1- Bornova -Karşıyaka- Çiğli bölümlerinde ücretsiz çevre yolu olarak hizmet veren otoyol, neden yarımada yönünde ücretli olarak kullandırılmaktadır?
2- Bu uygulamanın genellik ve eşitlik ilkelerine aykırı olduğu yönündeki eleştirileri nasıl değerlendiriyorsunuz?
3- Türkiye'nin başka bir ilinde benzer bir uygulama var mıdır?
4- İzmir-Çeşme Otoyolunun Narlıdere, Güzelbahçe ve Urla gişelerinin kaldırılarak, ücretlendirmenin gerekli görülmesi halinde İYTE-Karaburun ayrımından başlatılması konusunda bakanlığınız tarafından yürütülen bir çalışma var mıdır?
5- İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yaşayan vatandaşların İzmir-Çeşme Otoyolunun tamamının ücretsiz olarak hizmet vermesi yönündeki beklentisini yerine getirmeyi düşünüyor musunuz?