Siyasete kısa bir bayram molası verildi. Meclis Genel Kurulu 23 Ekim 2012 Salı günü saat 15.00'te toplanacak ancak aç-kapa yapacak. Erken yerel seçim tarihi ve 18 yaş teklifinin kaderi Kurban Bayramı sonrası netleşecek.

CHP kararını açıklayacak

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün iadesinin ardından MHP'nin kapısını çalan AKP ardından erken yerel seçim konusunda CHP'nin kapısını çaldı. CHP, kararını yetkili kurullarında tartıştıktan sonra açıklayacak. CHP'nin vereceği karara göre AKP'de yol haritasını belirlemeye çalışacak. Ya erken yerel seçim teklifi rafa kaldırılacak ya da yola devam edilecek.

18 yaş teklifi

AKP'nin seçilme yaşını 18'e indiren anayasa değişikliği teklifi de bayram sonrası gündeme gelecek. Anayasa değişikliği teklifinin kabulü için 330 oy gerekiyor. Ancak 330 ile 367 arasında bir oyla kabul edilmesi halinde Cumhurbaşkanı tarafından Meclis'e iade edilmediği takdirde referanduma gidiyor.
AKP'nin Meclis'teki sandalye sayısı 326. AKP'nin çoğunluğu 18 yaşa ilişkin anayasa değişikliği teklifinin kabulü için yetmiyor.
Bayram sonrasında tartışması devam edecek olan bir diğer konu ise 13 ili büyükşehir kapsamına alan Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı. CHP ve MHP tasarıyı sert bir biçimde eleştiriyor.

Tempo artacak

TBMM'yi, Kurban Bayramı sonrası yoğun bir gündem bekliyor. CHP'nin Başbakan hakkında verdiği soruşturma önergesi 30-31 Ekim 2012 tarihlerinde görüşülecek. AKP'de milletvekillerine yaptığı duyuruda, "Başbakanımız hakkında verilen soruşturma önergesi 30-31 Ekim 2012 tarihlerinde TBMM Genel Kurul'unda görüşüleceğinden tüm bakan ve milletvekillerimizin anılan tarihlerde resmi ve özel programlarını Genel Kurul'da olacak şekilde yapmaları gerekmektedir" uyarısını yaptı.
Bayram sonrası Meclis'te bütçe maratonu başlayacak. Maliye Bakanı 30 Ekim Salı günü Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Bütçe ve Kesin Hesap Kanunu tasarılarının sunuşunu yapacak.
Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 31 Ekim Çarşamba günü Bütçe ve Kesinhesap Kanunu tasarılarının geneli üzerinde görüşmeler yapılacak. Bütçe maratonu 1 Kasım Perşembe günü TBMM, Başbakanlık bütçelerinin görüşülmesiyle devam edilecek.
Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu da bayram sonrası çalışmalarına kaldığı yerden devam edecek.