Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Kadın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Türkiye Vodafone Vakfı tarafından Sabancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen Teknoloji'de Kadın Hareketi konulu toplantıya katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Şahin, toplumların kalkınması ve sürdürülebilir refah düzeyine ulaşılması için cinsiyet ayrımı gözetmeksizin katılımcılığın gerekliliğini hatırlatarak; "Bizler kadın, erkek, engelli, yaşlı, genç demeden bu gücü kullanma adına koyduğumuz politikada ayrım gözetmeden Cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümüne ulaşmalıyız" dedi.

Kadını birey olarak güçlendirme çalışmalarının sürdürüldüğünü belirten Şahin, son 10 yılda Türkiye'nin çeşitli bölgelerine yapılan yatırımlarla, yeni üniversiteler ile fırsat eşitliği sağlandığını söyledi.

İnsan olarak yaratılmanın onurlu olarak yaşama gereksinimleri olduğunu ifade eden Şahin, şöyle konuştu: "Sağlıklı ve onurlu yaşam mücadelesinde insan olarak eğitim, sağlık ve gıda ihtiyacımızı sağlayan gerekli tüm mekanizmaların güçlendirilmesi için çalışmalıyız. Pozitif ayrımcılığa devam ediyoruz. Devam eden bu çalışma 2008 yılından bu yana yüzde 4 oranında istihdamdaki artışı önümüze koydu. Bu gelişmenin de devamını sağlayacak çalışmaları sürdürmemiz lazım."

Bilgi ve teknolojinin kullanımında çeşitli cinsiyet bazlı farkların olduğunu dile getiren Şahin, yaptığı konuşmada kadınlara seslenerek; "Hâla aramızda farklar varsa bilgi ve teknolojiyi kullanmada, büyük bir rekabet ortamı içindeyiz. Bu aradaki farkı mutlaka kapatmamız lazım. Toprak aynı, biz sadece gübre vereceğiz ki bu ağaçlar güçlü ormana dönüşsün. Nazım Hikmet'in dediği gibi: 'Bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine.' Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Yasasını parlamentoda kabulü ile rahat uyku uyuduğunu açıklayan Şahin; sözlerini şöyle sürdürdü. "Dün gece biraz daha rahat uyudum. Parlamentoda şiddetle mücadele yasasını çıkardık. Türkiye'de ilk defa mahkeme kararı olmasına rağmen yasanın ihlali söz konusu olduğunda zorlama hapis cezası söz konusu. Çok radikal bir yasa çıkarttık. Biz de bakanlık olarak izleyeceğiz ve sistemin adaletli çalışması için gözlemleyeceğiz."

Bunun uzun soluklu bir mücadele olduğunu anlatan Şahin, sözlerine şöyle devam etti: "Yasaları kağıtları değiştirmek kısmen daha kolay ancak zihinlerdeki engelleri değiştirmek ve bunu davranışa döndürmek için ne olursa olsun ortak sorunlarımıza ortak çare bularak kadın ve erkek el ele güçlü aileler oluşturmak için inşa edeceğiz."

İLKLER ŞEHRİ


İzmir'in ilkler şehri olduğunu hatırlatan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da ilk kez 1827 yılında İzmir'de ekmeğe yapılan zam oranının kadınların üç günlük eylemleri ile geri alındığını bu kadın hareketinin de dünyada ilk kez İzmir'de başladığını söyledi.
Kadınların harekete geçtikleri takdirde tarifsiz gücü olduğunu belirten Bakan Yıldırım; şöyle konuştu: "Eğer kadınlar parti kursa erkekler ömür boyu iktidara gelemez. Kadın erkek birbirimizi tamamlayan, toplumu sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi ve ülkenin refahı ile kalkınması için birlikte çalışmalıyız.

Şüphesiz yasalarla kadınlara verilen haklar önemli ama yetersiz. Önemli olan bunu içselleştirmemiz"  Bakanlık olarak çorbada tuz oldukları takdirde bundan mennuniyet duyduklarını söyleyen Bakan Yıldırım, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Yolları yaparız ama önemli olan gönüllere yol yapmaktır. Hayat müşterek diyoruz. Hepimizin birbirine ihtiyacı var. Elbirliği ile çalışacağız. Yasal düzenlemelerde anlayış ve düşünce olarak zihinlerde engelleri kaldırarak kadın erkek birlikte yürüyeceğiz."

KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Gülden Türktan kadının iletişim alanında her yerde olmasına özen gösterdiklerini söyleyerek, kadını dünyaya bağlayacak köprü oluşturduklarını belirtti. TOBB'un araştırmalarına göre Türkiye'de 80 bin girişimci kadın sayısı olduğunu ifade eden Türktan, bu sayının yetersiz olduğunu Türkiye'nin çok daha iyisini hak ettiğini dile getirdi.

Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczaşıbaşı ise Türkiye'de kadının iş gücüne katılım gücünün yüzde 48,8, OECD ülkelerinde ise bu rakamın yüzde 70'lerde olduğunu aktararak amaçlarının kadınların girişimcilik potansiyelini artırmak olduğunu bunun için de vakıf olarak e-öğrenme yöntemi ile eğitim programı ile katılımcılara bilgi vereceklerini söyledi.
Bu yöntem ile katılımcıların gözlemleneceğini açıklayan Eczaşıbaşı;"Başarısız olan katılımcılara özel bir eğitim uygulanacak" dedi.