Bursa'da konuşan Davutoğlu, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da 100 yıl sonra kimse ile savaşmadan, düşman ilan etmeden açılan parantezi yeniden kapatacaklarını belirterek, "100 yıl önce Yemen ile Üsküp, ya da Erzurum ile Bingazi aynı ülkenin parçasıydı. Bunu dediğimizde bize 'Yeni Osmanlıcı' diyorlar. Bütün Avrupa'yı birleştirenler 'yeni Romacı olmuyor da, Ortadoğu'yu birleştirenler 'Yeni Osmanlıcı' oluyor" dedi. Davutoğlu, Türkiye'de birlik ve beraberliği sağlayacaklarını anlatırken, "Bu coğrafyada yeniden bölgesel bir düzen getirmek bizim boynumuzun borcu" diye konuştu.
Dış politikada mekan ve zamanı tekrar tanımladıklarını söyleyen Davutoğlu, bu coğrafyanın temel özelliğinin çok boyutlu olması olduğunu ifade ederken, "Biz bir Avrupa, Asya, Akdeniz devletiyiz, Karadeniz ülkesiyiz, Afrika, Balkan, Kafkasya, Orta Asya, Mezopatamya, Ortadoğu devletiyiz. Bunların hangisi kopartılırsa bizde bir eksiklik meydana gelir o medeniyetlerde de bir eksiklik olur" dedi.
Muhalefetin, "Politikada maceralara yer yok" dediğini ifade eden Davutoğlu, şöyle devam etti: "Bekle gör' politikasıyla, zamanla ne olacağını görelim ondan sonra kendimize yer ediniriz' diyorlar. Tarihte bir kez özne olan millet her zaman özne olur. Hiçbir zaman bu milleti nesne haline getiremezler. Ana muhalefet partisi de Suriye Ulusal Konseyi temsilcileriyle görüştü. Görüşmenin ardından CHP açıklama yaptı. 'Biz ne rejimin yanındayız ne muhalefetin. Biz ne zalimi ne de mazlumun yanındayız.' Üçüncü bir taraf yok ya mazlumun ya da zalimin yanında olacaksın."
Türkiye'deki restorasyonun 3 aşamada yapıldığına dikkat çeken Davutoğlu, bunun il aşamasının demokrasinin güçlendirilmesi olduğunu söyledi.