Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçilme yaşının 18'e indirilmesi konusunda herhangi bir karar vermediklerini, konunun yetkili organlarında henüz daha görüşülmediğini söyledi. Kılıçdaroğlu, "AKP'nin bu konudaki teklifi nedir? Önce o teklifi bir görmemiz lazım. Onun üzerine oturup karar vermek gerekiyor" dedi.

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "İlke olarak bizim seçim bildirgemizde, parti programımızda seçilme yaşının 21 olması şeklindeydi. Neden; çünkü askerlik yaptıktan sonra kişiler milletvekili olsunlar diye. Bizim tavrımız, duruşumuz, kendi programımızda var. Ama belki bizim bilmediğimiz başka gerekçeler vardır hükümetin getirdiği düzenlemelerde. O gerekçeleri de öğrenmiş oluruz ama henüz bize yansıyan bir şey yok. Bizim baktığımız yaş 21 yaş. Kişinin milletvekili olabilmesi için askerlik yapması gerekir, olgunlaşması gerekir. 18 yaşındaki arkadaşlarımızın, kardeşlerimizin seçme hakkı var. Seçilme yaşı için de biraz olgunlaşması gerekiyor. 21 yaş gelirse buna sıcak bakarız."

İhtirasla anayasa olmaz


Yerel seçimlerin öne alınmasına yönelik anayasa değişikliği konusunda Kılıçdaroğlu, hükümet temsilcilerinin önerilerini, tekliflerini alacaklarını ve kendi yetkili organlarında görüşüp yanıt vereceklerini ifade etti. "Bir kişinin ihtiraslarına, beklentilerine uygun anayasa değişikliği yapılmaz. Bir kişinin söylemi ile veya bir kişinin düşüncesiyle anayasa değişikliği gerçekleşmemeli" diyen Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Anayasa değişiklikleri toplumun her kesiminin oturup tartışması, görüş bildirmesi gerekir. Çünkü bu anayasa sadece bir kişinin, sadece bir grubun, sadece bir partinin veya belli bir bölgenin anayasası değil; hepimizin ortak anayasası. Eğer o anayasa hepimizin ortak hukuk normuysa, o zaman hepimizin ortak görüşünün oraya yansıması lazım. Sayın Erdoğan'ın kafasında bir seçim takvimi var. O takvime uygun biz anayasayı değiştireceğiz. Yeterince tartışıldı mı? Hayır. Cumhurbaşkanı iade etti. Niye iade etti? Efendim, kışın referandum olmazmış. Olur mu efendim? Yani kışın hiç seçim yapılmayacak mı? Referandum her zaman olabilir. Tarihte örnekleri var mı? Çok sayıda örnekleri var. Seçim bile yapılmış. Bırakın referandumu seçim bile yapılmış kışın. Sonra kasım ayı öyle kışı çok yoğun olarak kışı yaşadığımız bir ay da değil. Cumhurbaşkanı'nın anayasa değişikliklerini geri gönderme hakkı var mı yok mu? Önce bizim bunu tartışmamız lazım. Normal bir yasayı geri gönderebilir ama bir anayasa değişikliğini acaba Cumhurbaşkanı 'tekrar görüşün' diye geri gönderebilir mi? Bunun tartışılması lazım. Anayasa hukukçularının önce bu konuyu açıklığa kavuşturmaları gerekiyor."

Tekrar CHP'ye döndüler

Seçimin bir sene önceye çekilmediğini, birkaç ay önceye çekildiğine dikkat çeken Kılıçdaroğlu, bunun erken seçim olmayacağını vurguladı. Yapılanın ise bir kişinin kendi çıkarları uğruna anayasayı değiştirerek yaptığı bir düzenleme olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, değişikliğin bir sefere mahsus yapıldığını, bundan sonraki seçimlerin yine 5 yılda bir yapılacağını kaydetti.

Daha önce kendileriyle görüşüldüğünü ve düşüncelerini aktardıklarını anlatan CHP Genel Başkanı, "Fakat dediler CHP ile değil MHP ile oturup işbirliği içinde bu anayasa değişikliğini gerçekleştirebiliriz. Olabilir; iki parti oturup belli bir oyda çıktı. Ama bu referandumu öngören bir sonuçtu. Şimdi bu sonucu beğenmediler, tekrar CHP'ye döndüler. 'Acaba tekrar CHP bu sürecin içine alınabilir mi' diye? Bizim olağan düşüncemiz şudur: Anayasaya göre 5 yılda bir seçim yapılması gerekiyorsa bu 5 yılda bir yapılmalı. Bu yeterince tartışılmış değildir. Milletvekilleri seçimlerini anayasa değişikliğiyle öne alabilirsiniz. Neden? Çünkü biz milletvekiliyiz. Kendimiz karar verebiliriz. Belediye seçimlerini erkene alma yetkimiz var mı? Onu bir sorgulamamız lazım. Çünkü belediye başkanları, muhtarlar, il genel meclis üyeleri, belediye meclis üyeleri milletvekilleri değil. Bunla ilgili geçmişte pek çok anayasal tartışmalar oldu. Şimdi o tartışmalar gündemimizde var mı? Hayır yok. Niye yok? Bir oldu bittiyle Anayasa'yı acaba nasıl değerlendiririz? Kendi beklentilerimize uygun bir anayasal zemin nasıl oluşturabiliriz? Geçmişte de benzeri oldu. 'Cumhurbaşkan'ını halk seçsin' dediler. 'Bunun oturulup tartışılması lazım' dedik. 'Hayır biz bunu yaparız' dediler ve geçti. Sonra bir baktılar, görev süresiyle ilgili tartışma çıktı. 5 yıl mı olacak 7 yıl mı olacak? Neden? Yeterince tartışılmadığı için. Tartışılmayan hukuk normu ne? Anayasa. Siz bir anayasa değişikliğini yeterince tartışmadan, olgunlaştırmadan parlamentoda görüşürseniz işte bu tür açmazlar önünüze çıkar" diye konuştu.

Antalya gezisine katılmadığı için Baykal'ın disipline verileceğine yönelik iddialar konusunda ise Kılıçdaroğlu, "Onlar tümüyle asparagas. Sayın Baykal, partimizin eski genel başkanı, hepimiz saygı duyuyoruz. Böyle bir iddianın akılla, mantıkla bile bir bağlantısı yok." ifadesini kullandı.