AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün veto ettiği Şike Yasası'nı, aynı haliyle TBMM Genel Kurulu'na getireceklerini belirterek, "AK Parti, MHP ve CHP ile birlikte o mutabakatını devam ettirmektedir. Bu kanun teklifinin bir an önce ve aynen daha önce görüşülüp TBMM'de kabul edildiği gibi görüşülmesi ve kabul edilmesi yönünde bir kanaatimiz var ve bu kanaatimizi muhafaza ediyoruz" dedi.

Canikli, TBMM'deki AK Parti Grup Toplantı Salonu'nda düzenlediği basınla sohbet toplantısında, gazetecilerin Şike Yasası ile ilgili sorularını cevaplandırdı. Sporda Şiddet ve Şike Yasası'nın meclise geri gönderilmesinin ardından, yasanın akıbetinin ne olacağını ve düzenlemenin yeniden komisyona gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerine, söz konusu düzenlemenin BDP hariç tüm partilerin mutabakatıyla çıktığını hatırlattı. Canikli, "AK Parti olarak şu an itibariyle o anda mutabakata vardığımız şartlar ve hususların içeriğinde, özünde herhangi bir değişiklik söz konusu değildir. Bunu değiştirecek, bu kanaatimizi, bu mutabakatı değiştirecek herhangi bir gelişme olmamıştır. Dolayısıyla AK Parti, MHP ve CHP ile birlikte o mutabakatını devam ettirmektedir. Bununla bağlantılı olarak, bu kanun teklifinin bir an önce ve aynen daha önce görüşülüp, TBMM'de kabul edildiği gibi görüşülmesi ve kabul edilmesi yönünde bir kanaatimiz var ve bu kanaatimizi muhafaza ediyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yasayı veto etmesi ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın da bu vetoyu destekleyen sözlerinin hatırlatılması üzerine ise Canikli, "Söylediğimiz şu; AK Parti grubu olarak bu kanaatimizi, bu karımızı değiştirecek bir husus söz konusu değildir. Elbette Sayın Cumhurbaşkanımızın geri gönderme durumu söz konusu. Takdir Sayın Cumhurbaşkanımızındır, Anayasal yetkisini kullanmıştır. Bu çerçevede birçok kişi ve hem AK Parti'ye mensup hem de diğer partilere mensup birçok milletvekili bu konudaki kanaatlerini kamuoyuyla paylaşmışlardır. Bizim AK Parti grubu olarak kanaatimiz budur" diye konuştu.

Bir gazetecinin, 'Buradan şu anlamı çıkartabilir miyiz? Siz Cumhurbaşkanlığına bu yasanın aynen gönderilmesi taraftarısınız' sözleri üzerine Canikli, "AK Parti grubu olarak, evet kanaatimiz bu yönde. Daha doğrusu, başlangıçtaki o mutabakatta öngörülen amaç ve husus aynen şu anda devam ediyor. Bu kanaati, bu kararı değiştirecek, yeniden gözden geçirilmesine neden olacak bir hususun olmadığını düşünüyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün, düzenlemeyi 'kişiye özgü' olduğu gerekçesiyle eleştirmesini nasıl değerlendirdiklerinin sorulması üzerine de Canikli, "Herkesin kendi kanaatini paylaşması son derece doğaldır. Saygıyla karşılıyoruz. Bu konuda görüş beyan eden herkesin kanaatlerini saygıyla karşılıyoruz. Bu konudaki tüm konuşmaları bu çerçevede değerlendiriyoruz" diye konuştu.
Canikli, "Biz bu düzenlemenin yapılması gerektiğine inanıyoruz, gerekli olduğunu düşünüyoruz. Bu ilk teklifi de bu amaçla verdik. Bu mutabakat da devam ediyor. Biz de aynı çerçevede düşüncelerimizi muhafaza ediyoruz" dedi.

"BÜTÇE ENGEL OLMAZ"


Şike yasasının Genel Kurul'a ne zaman getirileceğinin sorulması üzerine ise Canikli, "Bu karar ortaya konulduktan sonra, gecikmeden, bir an önce TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesinin uygun olacağını düşünüyoruz. Bütçe görüşmeleri bu görüşmeye engel teşkil etmez. Yani daha önce de olmuştur, aralarda başka kanunlar da görüşülebilir" şeklinde konuştu.

AK Parti ve Çankaya Köşkü arasında bir çatlak olduğu yönünde değerlendirmeler yapıldığının ifade edilmesi üzerine Canikli, bunun kesinlikle doğru bir değerlendirme olmadığını ve Gül'ün anayasal yetkisini kullandığını söyledi. Canikli, CHP'nin zaman aşımı ile ilgili kanun teklifi ile ilgili bir soru üzerine, bu konuyu henüz değerlendirmediklerini söyledi.