Esin Gençel- Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ'ın modöratörlüğünü yaptığı 'Ve Kadın' adlı panelde konuşan Gazeteci Zeynep Oral, "Hepimizin amacı, bu üykeyi hakettiği çağdaş, ileri, kadınıyla erkeğiyle, sömürüsüz, şiddetsiz savaş kışkırtıcılığı olmayan, aydınlık, cumhuriyet kazanımlarını sonunadek koruyan bir ükeye dönüştürmek. Son 7 yıldır kadına yönelik şiddet yüzde bin 500 arttığını görüyoruz. Çocuk gelinlerin sayısı çoğaldı. Bugün ülkemizde 5,5 milyon çocuk gelin bulunmakta. Sanki böyle birşey yokmuş gibi bu hükümet 4+4+4 olarak özetlediğimiz bir eğitim sistemi önerebiliyor. Eğitim bakanının bile görüşünün alınmadığı bir öneriyle 4+4+4 eğitim sistemi yasalaştırılmaya çalışılıyor. Bu sistem ilk duyulduğu gün basının ertesi gün isyan bayraklarını açacaklarını sanıyordum ama yanıldım. Çünkü 8 yıllık kesintisiz eğitim gerçekleştiğinden beri ilk defa kız çocuklarının okula gitme oranı yükseldi. Bu sistem üzerinde durulmalı ve çalışılmalı. Yine son 7 yıldır kadınların en büyük kaybı istihdam konusunda oldu. Kadınların iş gücüne katılımı yüzde 35'lerden yüzde 22'ye gerilemiş durumda. Unutmayın ki işe en son alınan kadınlar, ilk çıkarılan yine kadınlar. Eşit işe eşit ücret alamayan yine kadınlar. Hukuk sistemimizde ve alışkanlıklarımızda tecavüzlerde çocuk yaştaki kızların rızasının aranılır olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Kadına karşı işlenen cinayetlerde, cinayeti işleyenlerin değil öldürülenin tahriki arandığı bir ülkedeyiz" diye konuştu.

Şiddetin olmadığı kadının kendine sığınacak bir çatı aramadığı, özgürce, rahat ve kardeşçe yaşadığı bir Türkiye'yi gerçekleştirmek üzere biz kadınlar hep beraber mücadele edeceğiz diyerek sözlerine başlayan CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, "Görüyorum ki Başkan kadın dostu belediyeciliği çok güzel gerçekleştiriyor. Her yaptığı projeyle Cumhuriyet Halk Partisi'nin ilkelerine uygun sosyal belediyecilik kavramını bu derece güzel yerine getirdiği için ve kentine hizmette bulunduğu için teşekkür ediyorum. 8 Mart'ı, hak arama arayışını simgeleştiren onlarca kadını anma günüdür. Bugün 8 Mart ne yazık ki ucube bir eğitim yasası ile gündeme geliyor. Bu düzenleme biz kadınları çok yakından ilgilendiriyor. Bize kurulmuş olan çağdaş ve bilime dayalı eğitim modelini değiştirmeye çalışıyorlar. Halkımızı bilinçlendirmek adına mücadelemiz ilk günden itibaren sürüyor. Ne yazık ki halkımız bu yasayla ilgili hiçbir şeyden haberi yok" dedi.


Bayraklı Belediyesi Kadın Sığınma Evi açıldı


Panelin ardından Bayraklı Belediyesi tarafından 22 kadına ev sahipliği yapacak olan kadın sığınma evinin sembolik açılış törenine geçildi. Bayraklı Belediyesi olarak kadınlara her fırsatta imkan tanımaya ve istihdam yaratmaya çalıştıklarını kaydeden Başkan Hasan Karabağ, "İzmir'e adını veren Amazon Kraliçesi Smyrna'dır. Bayraklı Belediyesi Kadınların Belediyesi olacak diyerek yola çıktık. Ev ziyaretlerinde karşıma çıkan manzara terk edilmiş kadınlardı. Bu amaçla Türkiye'ye örnek olacak Kadın Dünyası projesiyle yılda 1500 kadına el işi kursu veriyoruz, 200 kadına ürettiklerini satmaları için ücretsiz stant veriyoruz. Hanımların ayakta kalabilmesi için fırsatlar sunuyoruz. Bu ülkede üniversite kursu parasını veremediği için hapse düşen annenin yaşadığına içine sindiremeyen çocuğun intihar ettiği bir ülke olarak biliyorum Türkiye'yi. Biz bunları hak etmedik. Ben Belediye olarak kadınlara sığınma evi yapmaktan dolayı utanıyorum, üzülüyorum. Benim ülkemde, bölgemde kadınlar sığınma evine ihtiyaç duymamalıydı. Maalesef yapmak zorundayız" dedi.