CHP İzmir Milletvekili ve Milletvekili adayı Mehmet Ali Susam, tarihi çarşıları canlandıracak bir yasanın, iktidarları döneminde çıkartılacağını söyledi. Kemeraltı Çarşısı'nı dolaşarak esnafla sohbet eden Susam, esnafın başta Hipermarketler olmak üzere sorunlarını dinledi. Tarihi çarşıların özel yasalarla desteklenerek canlandırılması gerektiğini söyleyen Susam, "İzmir'de Kemeraltı, İstanbul'da Mısır Çarşısı, Antalya'da Kaleiçi gibi tarihi kimliği öne çıkan alanlar bir yandan binlerce yıllık ticari geçmişiyle; diğer yandan açık hava alışveriş merkezi kimliğiyle yeniden ortaya çıkacaktır. Kemeraltı'nın sokaklarını dolaştığınızda hissettiğiniz tarih, görsellik, ürün çeşidi, esnaflık ahlakı ve insanların cıvıl cıvıl olması tarihi çarşılara vermemiz gereken değeri bir kez daha göstermektedir" dedi.

Bakanlıklar destek olacak

Tarihi çarşıları büyük bir 'Açıkhava Alışveriş Merkezi' haline getireceklerini söyleyen Susam, "Turizm Bakanlığı, Anıtlar Kurulu ve Sanayi Bakanlığı'nın desteğiyle bu çarşıların bir büyük ticaret merkezi olması için gerekli yatırımlar yapılacak. Altyapı, restorasyonlar, tarihi hanların yeniden düzenlenmesi ve alışverişe uygun hale getirilmesi sağlanacak. Kemeraltı, Kadifekale - Agora hattıyla bütünleşmiş, turistlerin ağırlıklı olacağı büyük bir alışveriş merkezi haline dönüştürülecek. Çarşı esnafı yeniden para kazanacak, eski günlerini yaşayacak" diye konuştu.
Esnaf ve sanatkara gereken önemin AKP iktidarı döneminde verilmediğini söyleyen CHP'li vekil sözlerini şöyle sürdürdü: "Haksız rekabetin önlenmesi, esnaf ve sanatkarın korunması için Avrupa'daki örneklerine benzer bir Hipermarket Yasası, uzun zamandır bekleniyor. Vermiş olduğumuz kanunu teklifleri iktidarın engellemeleriyle Meclis gündemine bile inemiyor. İktidarımızda ilk işlerden biri hipermarket kanununu çıkarmak olacaktır. Bu konuda esnafların beklentisi had safhadadır."