Komisyon, 2 gündür genel üzerinden görüşülen tasarının dün maddelerine geçti. Önceki günlerde olduğu gibi Ak Parti ve CHP, yöneticileri ve komisyon üyesi olmayan milletvekilleriyle salonda hâkimiyet kurmaya çalıştı. 


PROVOKATÖR, KUKLA  

Milletvekillerinden önce Eminağaoğlu’nun ayağa kalkıp “Sayın Başkan dünkü tablonun tekrar etmemesi için lütfen söz istiyorum. Sağlık durumum olarak burada devam edecek durumda değilim” demesiyle AK Partililer ayağa fırladı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanında oturan AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten “Çık dışarı. Kimsin sen ya! Kukla, kukla” diye bağırdı. Daha sonra AK Partililer “Provokatör. Sen kim oluyorsun? Çık dışarıya” diye bağırdı. İçten, “Ben senin gibi buraya bin kukla getiririm” diyerek Eminağaoğlu’nun dışarı çıkmasını istedi.


GAZETE AÇMAYA TEPKİ

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, Eminağaoğlu’na söz verilmesine karşı çıkarak, derneğinin valilikçe tanınmadığını söyledi. Bunun üzerine Eminağaoğlu, yanında getirdiği Birgün Gazetesini açarak “Türkiye’nin tanımadığı derneğe Avrupa’dan ödül” haberini komisyon başkanına doğru gösterdi. Gazeteyi gören AK Parti milletvekillerinin tamamı Eminağaoğlu’nun üzerine yürüdü. Yaşanan arbedede CHP’liler Eminağaoğlu’nu korumaya aldı. Salondaki kargaşa sırasında hakaretler havada uçuştu. Bazı vekiller “Provokatör, şerefsiz, kukla” diye bağırırken, AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk’ün “28 Şubat’ın katili, 28 Şubat’ın köpeği” dediği duyuldu.


İNZİBAT BİLE ÇIKARAMAZ

AK Partilileri durdurmaya çalışan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da Eminağaoğlu’nun gazete göstermesine “Çok yanlış” diyerek kızdı. İyimaya, “Söz vermediğim bir davetlinin konuşmasına izin veremem. Yaşananlardan dolayı da kendisini komisyondan dışarı çıkarıyorum” diyerek Meclis İdare Amirleri’ni göreve çağırdı.  CHP Mersin milletvekili İsa Gök sandalyeye çıkarak “Tamam durun, durun” diye iktidar milletvekillerini durdurmaya çalıştı. Altay ve bazı CHP’liler Eminağaoğlu’nu kolundan tutarak salondan çıkardı. Eminağaoğlu’nun koridorda ilerlerken gazetecilere “İnzibatların bile çıkaramayacağı bir adamım. Demokrasinin geldiği durumu görüyorsunuz” dedi. Bu sözleri duyan AK Partili İdare Amiri Ömer Faruk Öz, “Polis, polisler. Atın dışarıya. Açıklama yapamazsın, konuşamazsın. Atın bu adamı” diye bağırdı. CHP’liler “Sen nasıl idare amirisin” diyerek Öz’e tepki gösterdi ve Eminağaoğlu’nu uzaklaştırdı.

HSYK TEKLİFİNİN İLK 3 MADDESİ KABUL EDİLDİ


HSYK kanun teklifinin görüşüldüğü Adalet Komisyonu'nda 52 maddelik teklifin ilk 3 maddesi AK Parti'nin oylarıyla kabul edildi. 4 ve 5'nci maddeler ise teklif metninden oy çoğunluğuyla çıkartıldı.

MADDELER NEYDİ?

MADDE 4- 2802 sayılı Kanunun 113 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin birinci paragrafı ile (b) bendinin birinci paragrafında yer alan "Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca" ibareleri "Adalet Bakanlığınca"; (a) bendinin birinci paragrafında yer alan "Cumhuriyet savcısından" ibaresi "Cumhuriyet başsavcısından" şeklinde değiştirilmiş; (a) bendinin ikinci paragrafının sonuna "Cumhuriyet başsavcısı, görevi başında olmasına rağmen katılamadığı her toplantı için komisyona katılacak bir Cumhuriyet başsavcıvekilini görevlendirir." cümlesi eklenmiştir.

MADDE 5- 2802 sayılı Kanunun 115 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "adalet komisyonu" ibaresi "Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca önceden belirlenen hakim veya mahkeme", "görevlendirilir." ibaresi "görevlendirme yapılır." şeklinde değiştirilmiştir.