Suriye Dışişleri Bakanlığı, Türk sivil uçaklarının Suriye hava sahasında uçmasını yasakladığını duyurdu. Suriye resmi ajansı SANA'da yer alan habere göre, Dışişleri Bakanlığı bu kararı, Türkiye'nin Suriye yolcu uçağını Esenboğa Havalimanı'nda indirmesine yanıt olarak aldı. Suriye uçağının Ankara'ya indirilmesinin ardından 'mütekabiliyet' olarak alınan kararın, bu geceden itibaren geçerli olduğu bildirildi.
SANA'nın haberinde şu ifadeler yer aldı: "Bilmisil Muamele' ilkesiyle Türk Uçakları Suriye Havasahasından Menedildi Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı dün; Türkiye Hükümetinin, Suriyeli sivil uçakların Türk semalarını kullanmasını yasaklama kararı üzerine Suriye Arap Cumhuriyeti hükümetinin bilmisil muamele ilkesiyle 13-10-2012 tarihine denk düşen Cumartesi günü gece yarısından itibaren Türk sivil uçakların Suriye semaları üzerinde uçmasını yasaklama kararı aldığını ilan etti. Bakanlık dün akşam yayınladığı basın bildirisinde; Türk hükümetinin aldığı ve birinci dereceden Suriye halkının çıkarlarını hedef alan bu tırmandırıcı karardan esef duyduğunu dile getirdi."

Uçak indirilmişti

Moskova-Şam seferini yapan Suriye Hava Yolları'na ait Airbus A-320 tipi yolcu uçağı 10 Ekim Çarşamba günü 'sivil olmayan kargo' taşıdığı gerekçesiyle Ankara Esenboğa Havalimanı'na indirilmişti. Türk jetlerinin eşliğinde indirilen uçakta yapılan aramalarda bulunan 'şüpheli' malzemelere el konulmuş, 2 mürettebat ve 35 yolcusu bulunan uçağın ise gitmesine izin verilmişti.
Türk yetkililer, el konularak incelemeye alınan malzemelerin niteliğine yönelik, 'yolcu uçağıyla taşınması sivil havacılık kurallarına aykırı' değerlendirmesini yaparken, bu iddialar Rus ve Suriyeli makamlar tarafından yalanlanmıştı.