DSP Genel Başkanı Masum Türker, Dışileri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun kendilerine verdiği bilgilere göre, Libya ile ilgili NATO’nun harekatının İzmir’den yürütmesinin söz konusu olduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya ile ilgili değerlendirmelerde bulunmak üzere, DSP Genel Başkanı Masum Türker’i parti genel merkezinde ziyaret etti.

Ziyarete ilişkin açıklama yapan Türker, Davutoğlu’nun Libya’daki gelişmelerin yanı sıra bugün TBMM’de yapılacak görüşme, tezkere için alınacak karar ve tutum hakkında açıklık getirmeye çalıştığını aktardı.

Türker, "Sayın Dışişleri Bakanı’nın yaptığı açıklamalardan anlıyoruz ki; Libya ile ilişkilerde Türkiye baştan beri rol almak istemiş ama Fransa öne geçerek Türkiye’yi devre dışı bırakmak istemiş" dedi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Türker, "Türk askerinin bölgede operasyona dahil olmayacağı konusunda Sayın Bakan size garanti verdi mi" sorusu üzerine Bakan Davutoğlu’nun "Böyle bir operasyon talebi olmadığını söylediğini" aktardı.

Türker, "Bizim talebimizin yalnız kontrol ve insan haklarının korunması noktasında olacağını söyledi. Bu konuda da özellikle komuta yetkisinin NATO’ya devredilmiş olması ve NATO’nun da bunu karargah olarak İzmir’de yöneteceği için biraz daha güvenli olarak olaya bakıyor" diye konuştu.

Türker, operasyonun merkezinin İzmir olup olmadığının sorulması üzerine de "NATO’nun komutanlığı için bakanın açıklamasına göre 2 yer söz konusu. İtalya ve Türkiye. Şu anda büyük bir olasılıkla Türkiye ve İzmir olacağı noktasında gelişme olduğunu söylediler. Yani NATO’nun harekatı İzmir’den yürütmesi söz konusu" dedi.

Bu açıklamaya Dışişleri Bakanlığı jet yanıt verdi. Bakanlık, NATO'nun Libya harekatının merkezinin İzmir olmadığını duyurdu.