Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Necip Fazıl Kısakürek'in ölümünün 30'uncu yıldönümü nedeniyle düzenlenen 'Uluslararası Necip Fazıl Kısakürek Sempozyumu'na katılmak için Konya'ya geldi. Beşir Atalay, 'Çözüm süreci'ne ilişkin bir soru süreci hükümetin planlayarak yönettiğini, her aşamasının titiz planlama ve stratejiyle yürütüldüğünü söyledi. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, şunları söyledi:
"Bir yandan alanda, Türkiye'nin her köşesinde Akil İnsanlar Heyeti, çalışmasını sürdürüyor. Bir yandan bizim, hükümet olarak yürüttüğümüz çalışmalar, bir yandan güvenlik birimlerimizin alanda, arazide süren hassasiyetleri var. Bunun hepsi birlikte yürüyor. Biz çözüm sürecini entegre bir strateji olarak niteledik. Pek çok boyutu olan entegre bir strateji. Bizim acımızdan şu an plan yürüyor. Hedefimiz terörün bitmesi. Türkiye bütün renklerin, bütün farklılıklarının tam bir zenginlik içinde, bir arada şu güzel ülkemizde yaşamasıdır. Türkiye'de birliğin, bütünlüğün projesidir bu. Bu çalışmaların sonucunda inşallah Türkiye daha büyüyecek. Türkiye daha yükselecektir, çabamız onun içindir."

Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların sayısına ilişkin soruyu yanıtlayan Beşir Atalay, 'şöyle devam etti:
'Şu anda 'Suriyeli sığınmacı' diye andığımız, Suriye'deki baskı, zulümden kaçarak ülkemizin de sığınanların sayısı, çadır kentlerde, konteyner kentlerde yani kamplarda yaklaşık 200 bin kişidir. Ama bunların dışında şehirlerimizde yaşayan ve sayısını 100 bin olan Suriye'den gelmiş vatandaşlar, bunlar kamplarda yaşamıyor. Özellikle sınır illeri başta olmak üzere buralarda kendi imkanlarıyla ya da yerel yönetimlerin destekleriyle de yaşıyorlar. Hatta şu an İstanbul'da yaşayan bir grup var."

Suriye'den gelenlere Türkiye olarak, 'Açık kapı politikası' izlediklerini ifade eden Atalay, şöyle konuştu:
"Uluslararası bir sorumluluğu yerine getiriyoruz. Komşumuzda büyük bir olay yaşanıyor. Orada devletin kendi vatandaşına uyguladığı bir zulüm var. Oradan kaçan vatandaşlara biz tabii elimizden gelen her destek, insani yardımı yapmaya gayret ediyoruz. Uluslararası kuruluşların tespitlerinde Türkiye bu konuda çok başarılı, çok organize çalışma yürüttüğüdür. Kamplarımızda Suriyeli vatandaşlarımızın sağlık ve eğitim hizmeti de her hizmeti mümkün olduğunca en ileri şekilde veriyoruz."

Reyhanlı'daki patlama


Başbakan Yardımcısı Atalay, Reyhanlı'daki bombalı saldırıların ardından yurt genelinde güvenlik önlemlerine ilişkin soru üzerine sınırlardaki güvenlik önlemlerinin baştan itibaren ileri düzeyde olduğunu ifade etti. Patlamayı gerçekleştirenlerin Türk vatandaşı olduğunu hatırlatan Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Reyhanlı'da bu patlamayı meydana getiren, haince vatandaşlarımızın hayatlarını kast edenlerin hepsi, bizim vatandaşımız. Suriyeli değil. Yakalananlarda, şu an tutuklu olanlarda, gözaltında olanlarda, arananlarda. Adeta Suriyeli zalim rejime destek veren kendi vatandaşını böyle bombalarla öldüren bir olaydır bu. Bunu yapanlar böyle insanlar. Burada sınır güvenliğimizin hassasiyetinin, bu olayda Suriyeli sığınmacıların, bir rolu yok. Onlardan da hayatını kaybedenler oldu. Tabii bu olayı bu boyutuyla görmek lazım."

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, sınırı kapattığı yönünde haberlerin yer aldığı hatırlatılması üzerine Atalay, "Böyle bir açıklama var mı ben bilmiyorum" dedi.

Atalay'ın uçağı arızalandı

Başbakanlık'a ait uçakla Konya'ya gelen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, 'Uluslararası Necip Fazıl Kısakürek Sempozyumu'na katıldıktan sonra, Ankara'ya dönmek için Konya Havaalanı'na geldi. Apron'dan Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ve diğer protokol üyeleri tarafından uğurlanan Atalay, uçağa bindikten sonra uçak ana piste çıkmak için hareket etti. Bir süre ilerleyen uçak arıza şüphesiyle yaklaşık 5 dakika pistte bekledi. Ardından aprona döndü, Atalay da uçakta indi ve VIP salonunda bekledi. Vali Aydın Nezih Doğan'ın makam aracı Atalay'ın karayolu ile Ankara'ya gitmesi için hazırlandı. Kısa bir süre sonra uçaktaki arızanın giderildiğini belirtilince Atalay, yeniden uçağa bindi ve Ankara'ya hareket etti.