Bakan Davutoğlu, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen "Türkiye-Afrika Ortaklığı Bakan Düzeyinde Gözden Geçirme Konferansı"nın açılışına katıldı. Konferansta konuşan Davutoğlu, Türkiye-Afrika ilişkilerinin stratejik bir öneme sahip olduğunu vurguladı. "Biz Afrika ile ortak bir kaderi paylaştığımıza inanıyoruz ve bu ortak geçmişi paylaşmış olmak, bizim geleceğimizi şekillendirecektir" diyen Davutoğlu, geçmiş tarihe bakıldığı zaman Türkiye ve Afrika'nın birbirinden ayrılamaz ikili ilişkiler içerisinde olduğunun görüldüğünü söyledi. Davutoğlu, "Bu ilişkilerimizde eşitlik, karşılıklı saygı, iş birliği ve ortak duruş sergiledik muhalif olanlara karşı. Türkiye, Afrika uygarlıklarının yükselmesinde de yakından bir bağ içindeydi. Zayıf olduğumuz zamanlarda da karşılıklı olarak birbirimize destek verdik. Emperyalizm, kolonizm ve çeşitli çatışmalar ya da birtakım içsel anlaşmazlıklar olduğunda el ele verdik ve diğer uluslar ve grupların karşısında birbirimize yaklaştık" diye konuştu.

Türkler ve Afrikalılar'ın her zaman kardeş olduklarını ifade eden Davutoğlu, şöyle devam etti: "Biz Türkler olarak Afrika'ya her zaman kollarımızı açtık ve onları candan ve dostane bir şekilde karşıladık. İnsanlarımız her zaman için birbirleriyle bağlantı içerisinde oldu. Afrika için sadece ilişkilerimizin sıradan olduğu bir yer diyemeyiz; eşsiz, benzersiz ve özel ilişkilerimizin olduğu bir yerdir. Afrika bizim için dünyanın bir başka tarafı, bizim sadece iş ilişkilerimizi veya ticari ilişkilerimizi düzenlemek istediğimiz bir yer değildir. Afrika, bizim için bunun çok daha ötesini temsil etmektedir."

Afrika'daki Türkiye büyükelçiliklerinin sayısının 12'den 33'e çıktığını anlatan Davutoğlu, aynı şekilde önümüzdeki sene 11 yeni büyükelçiliğin de sahra altı bölgede göreve başlayacağını söyledi. İki ülke ilişkilerinin ciddi bir ivme kazandığını dile getiren Ahmet Davutoğlu, "Türkiye 113 gelişim destek projesi, 37 insanlığa yardım kampanyası düzenledi; 2 bin 500 Afrikalı öğrenciye lisans ve lisansüstü seviyesinde destek sağladı. 37 Türk özel okulu Afrika'nın çeşitli ülkelerinde eğitime başlamıştır. Biz dikkatimizi bu figürlerden çok ekonomik ilişkilerimize ve küresel finansal zorlukların etkilerine çevirmek istiyoruz" dedi.Konuşmalardan sonra basına kapalı devam eden konferansın ardından, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu heyet başkanları ile fotoğraf çektirdi.