İskender Dörtoluklar- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, tutuklu milletvekillerinin durumu ile ilgili olarak 'bütün seçilmiş milletvekillerini TBMM'de görmek isterim' açıklamasının ardından, tutuklu bulunan milletvekillerinin tutuksuz yargılanmalarının önünü açacak girişimlerle ilgili konuşan CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven, "Tutuklu milletvekillerimizin tutuklulukları ülkemiz için bir utanç kaynağı ve hatadır. AKP hükümeti özgürlükten bahsederken, tutukluluk süreçlerini uzatarak özgürlüğü ortadan kaldırmaktadır" dedi.

TBMM'de bulunan tüm partilerin bir mutabakata vararak, tutuklu milletvekillerinin tutuksuz yargılanması yönünde ortaya çıkacak kararları CHP İzmir Milletvekilleri Hülya Güven ve Musa Çam değerlendirdi. Tutuklu milletvekillerinin içinde yer aldığı bu sürecin millet iradesi ve özgürlük kavramlarıyla bağdaşmadığını vurgulayan CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven; "Tutuklu milletvekillerimizin tutuklulukları ülkemiz için bir utanç kaynağı ve hatadır. AKP hükümeti özgürlükten bahsederken, tutukluluk süreçlerini uzatarak özgürlüğü ortadan kaldırmaktadır. AKP'nin milletvekillerinin serbest kalması için imzaladıkları mutabakatın arakasında durarak geç de olsa gereğini yapacak olması, onlara başta oy veren yurttaşlarımız olmak üzere hepimizi sevinderecektir. Tüm haksız yere tutuklu bulunan gazeteci, öğrenci  ve  bürokratların bir an önce tutukluluklarının sona ererek aramıza katılmalarını ve ailelerine kavuşmalarını diliyorum" şeklinde konuştu.

Geçikmiş bir karar

12 Haziran 2011 genel seçimlerinin ardından bir yıla yakın zamandır tutuklu bulunan milletvekilerinin serbest bırakılma süreçleri ile ilgili olarak konuşan CHP İzmir Milletvekili Musa Çam ise, "Halkın iradesiyle seçilmiş milletvekillerinin Haziran ayından beri tutuklu olmasını kabul etmek mümkün değildir. Halkın iradesi sandığa yansımıştır ve tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılması gerekiyor. Bu gecikmiş bir karardır. Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın sözünde durmasını ve bu arkadaşlarımızın bir an önce tahliye edilerek yasama görevlerini yapmasını bekliyoruz" açıklamasında bulundu.