Vural, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bedelli Askerlik Yasası ile temel askerliğin ortadan kaldırıldığını, bunun anayasaya aykırı olduğunu söyleyen Vural, temel askerlik şartının vicdani retçiler için kaldırıldığını savundu. Vural, "Vicdani retçilerin, askere gitmeyi reddedenlerin ve dağda, askere polise kurşun sıkanların önünü açmıştır. Asker ve polislerimizi şehit edenler bundan faydalanacak. Asıl amaç, vicdani retçilerin ve askere, polise kurşun sıkanların askerlikten muaf tutulmasıdır. Bu utanç vericidir. Askere kurşun sıkanları da bundan faydalandırıyorsun, yazıklar olsun" dedi.

Dersim tartışmalarına da değinen Vural, Türkiye'de şu anda, geçmişini, ecdadını soykırımcı ilan eden bir üslubun oluştuğunu söyledi. AK Parti ve BDP'yi ruh ikizi olmakla suçlayan Vural, "Koro halinde aynı şarkıları söylüyorlar" diye konuştu.

"Türk milletini katliamcı, soykırımcı ilan ediyorlar. Bu millet size, 'ecdadına küfür et, ecdadını soykırımcı, katliamcı ilan et' diye oy vermedi" diyen Vural, "Dünün yaralarını kaşıyarak, bu günün kini haline dönüştürmek kime hizmet ediyor acaba? Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusunu ve Türk devletinin o mazlum milletlere örnek mücadelesini karalamak kime yarar? Siz kimin borazancısısınız? İşte bugün, dünün işbirlikçileri ile bugünün neo- işbirlikçileri ortaya çıkmıştır. Bugün, neo- işbirlikçiler ecdadımızı suçlar hale gelmektedir" şeklinde konuştu.

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner'in 'Dersim Kerbela'dır' sözlerini eleştiren Vural sözlerini şöyle sürdürdü:
''Sen kim oluyorsun da Seyit Rıza'yı Hz. Hüseyin'e benzetiyorsun? Bu ne biçim gaflettir? Bu ne biçim muhafazakarlıktır? Kerbela'ya benzetiyorsan Yezit kim? Kimi kime benzetiyorsun sen? Bu kadar cehalet olmaz. Bu, millete, İslamiyet'e ve Müslümanlara hakarettir. Bunlar yakında Şeyh Sait'ten de özür dilerler. Bu memlekette bu millete karşı yabancıların kışkırtmasıyla yapılan bütün isyanların ele başlarından bu devlet adeta özür dileyecek. O zaman siz bu coğrafyada yeni devletçikler oluşturmak istiyorsunuz? Ertuğrul Günay da 'Sadece Dersim değil, doğuda, batıda, güneydoğuda da oldu' diyor. Batı'da yani İzmir'de denize döktük diye onlardan da mı özür dilettireceksin? Niye Yunanlılarla mücadele ettin mi diyeceksin? Bu milleti açıkçası bu coğrafyada hazmetmeyenler, her şeyden, muhtemelen doğu ve güneydoğu Anadolu'da yapılan terörle mücadeleden de özür diler."

Vural, bu tartışmaların asıl amacının Mustafa Kemal ve Cumhuriyet'i sorgulamak olduğunu savundu. Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vural, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "Şike Yasası'ndan rahatsızım" şeklindeki açıklamasının hatırlatılması üzerine, Cumhurbaşkanı Gül'ün bir yasayı veto etme yetkisi bulunduğunu anımsattı. Vural, "Gerçekten şike konusunda bir değerlendirmesi varsa veto yetkisini kullansın. Cumhurbaşkanlığı konuşma yeri değil ki" dedi.

Vural, CHP'nin bedelli Askerlik Yasası'nı Anayasa Mahkemesi'ne götürmek için bir çalışma yaptığının anımsatılması üzerine Yüksek Mahkeme'nin daha önce bedelli askerliğin anayasaya aykırı olmadığına karar verdiğini anımsattı. Vural, "Ama şimdi temel askerlik kalkıyor. Anayasamızda da 'Silahlı Kuvvetler ve kamu kurumlarında bu hizmetin nasıl yapılacağı kanunla belirlenir' deniliyor. 'Bu hizmet nerede' diye sorulduğunda, belki de 'Gelen parayı kamu bankalarına yatırıyoruz, böylece kamu bankasının karı artacak, dolayısıyla kamusal bir hizmet yerine getirmiş olacaklar' diye bir yorumla Anayasa Mahkemesinde bunu aşabilir AKP. CHP'nin buna da bir cevap hazırlaması gerekiyor" dedi.