İskender Dörtoluklar- 1 Temmuz 2012 tarihinde Yeni Türk Ticari Kanunu'nun  yürürlüğe girecek olması çerçevesinde İzmir'de görüşmelerde bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Ticaret Kanunu'nun geçen sene kabul edilişinden bu yana tartışmalı sürecin iyi değerlendirilmesi kapsamında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak, aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği ile birlikte 13 ayrı ilde bölgesel olarak bu kanunun tanıtılması, kanun ile ilgili eleştirileri dinlemek bunları derleyip toparlamak ve değerlendirmek üzere bir dizi etkinlik içerisinde bulunuyoruz. Bugün de o etkinlik çerçevesinde ve aynı zamanda EBSO'nun meslek komiteleri toplantısına katıldım"açıklamasında bulundu. Türkiye'nin 2011 yılı  dış ticaretinin 375 milyar dolar, İzmir'in ise 18,7 milyar dolar olduğunu söyleyen Bakan İzmir'de bakanlığa bağlı Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'nün olmasının bu bakımdan önemli olduğunu söyledi.

'Dürüst insanların hukukunu korumak benim boynumun borcudur'

İktidarda oldukları sürece yaşanan yolsuzluk operasyonları ve gümrük muhafazası ile ilgili soruyu cevaplandıran Yazıcı,"Etik alanlara ve yasanın suç saydığı alanlara ilişkin eylem ve işlem icra edenler konusunda toleransımız sıfırdır. Bu tür iddialar geldiğinde elbetteki bizim soruşturma mevzuatımıza göre, iddia edilen konularla ilgili ye de ihbar mektubu içeriğinde somut olay tarifi varsa, mutlaka bunun üzerine gidilir. Arkadaşlarıma söylüyorum, kademeli olarak herhangi bir yerde etik ve yasalara aykırı bir uygulama  varsa,   onun başındaki arkadaşım ya mahiyetine hakim değildir ya da ortaktır. Önyargılı diyeceksiniz ama bakışım bu. Arkadaşlarımızın da bu hassasiyet içinde olduklarını biliyorum. Bunu yaparken ben kurumumu bu tür algılarla ilgili konulardan korumakla yükümlü olduğum gibi benimle birlikte bakanlığımda çalışan dürüst insanların hukukunu korumakta benim boynumun borcudur. Ben hiçbir dürüst arkadaşımın şunun bunun ihbarı yüzünden hak ve hukukunu çiğnenir hale getirmem. Onun hukukunu korumak bir bakan olarak görevim. Kurumsal bir şikayet gelmiyor. Rüşvet olarak nitelediğimiz bir fiil vasa onun alanın söz konusu olduğu yerde veren de vardır. Böylece ben sadece kurumumda çalışan kamu görevlilerinin yanında kurumum üzerinden iş yapan iş adamlarına da bunları söylüyorum" şeklinde konuştu.   

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Dalan üyeliğinin düşürülmesi ile ilgili soruya ise, "Kişilerin kurumlarla olan sorunlarını burada tartışacak değilim. Vatandaşların icra etmekte oldukları faaliyetlerle ve o faaliyetler çerçevesinde üyesi oldukları yapılarla alakalı sorunları olabilir. Bunları nasıl işleyeceğine ilişkin prosedürler bellidir" dedi.