AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, AKP Çiğli Belediye Başkan adayı Adnan Yılmaz ve AKP Konak Belediye Başkan adayı İlknur Denizli ile Harmandalı Çöp Depolama Alanı’nı inceledi. Yıldırım, “Etrafta çöp manzaralı apartmanlar var. Çöp bölgesi yerleşim alanını sıkıştırmaya başlamış. İşin durumu vahim çünkü buraya her gün 4 bin, 4 bin 500 ton arası çöp geliyor ve bu çöpler vahşi depolama yapılıyor. Vehamet burada yani. Vahşi depolama olması tehlikenin boyutunu daha da büyütüyor. Aslında çöp rehabilitasyonu, çöplerin bir şekilde tehlikeye mahal vermeden yok edilme yöntemi ülkemizde ve dünyada uygulanıyor. Ankara, Adana, Bursa ve İstanbul’da çöp bertaraf ve rehabilitasyon merkezleri var. Bu ne anlama geliyor? Çöplerden hem enerji elde ediliyor hem de maliyet düşürüyor. Geriye de bir şey kalmıyor. Bazı ülkelerde, mesela İsveç ve Almanya kendi ülkelerindeki çöpler yetmediği için çöp ithal ediyor. Biz de çöpümüzü ne yapacağımıza karar veremiyoruz, kara kara düşünüyoruz. Bu bir acizliktir” dedi.

PATLAMAYA HAZIR BOMBA


Yıldırım, çöp alanının patlamaya hazır bomba olduğunu öne sürerek şöyle konuştu:

“19 senedir burası göz göre göre bu hale geldi, şimdi yer arayışına çıktı. Bugüne kadar beklemek zorunda mısın? Burada gördüğümüz yığınlar kelimenin tam anlamıyla patlamaya hazır bir bomba. 'Havalandırma yapıyoruz’ diye uyduruk plastik boruları aşağıya doğru indirmişler. Bu işin ilmini yapan bir adamım, havalandırma öyle olmaz. Bunlar tamamen kendilerini rahatlatmak için yaptıkları şeyler. Aşağıdaki derede simsiyah sular akıyor. Etrafına da kireç tozu dökülmüş, ne o, oradaki mikropları öldürelim diye. Bir rüzgar çıkıyor, kireç tozları uçuyor, sinekler, hastalıklar kol geziyor. Şu güzel şehirde, Çiğli’de insanlar yazın İzmir sıcağında pencerelerini açamıyorlar. Onun için çözüm belli. Çözüm dünyanın uyguladığı teknolojiyi uygulayacaksınız, çöpünüzü de rehabilite edip yok edeceksiniz, aynı zamanda gübre yapıp etrafına sebze-meyve yetiştireceksiniz, bu da yetmeyecek enerji elde edeceksiniz. Taşıma maliyetini, bertaraf etme maliyetini de büyük oranda karşılayacaksınız. Bunun örneğini görmek istiyorsanız, ben sizi Mamak Çöplüğü’ne götüreyim. Etrafında yerleşim ve alışveriş merkezleri var ve hiç bir şey hissetmiyorsunuz.”

BURAYA DERHAL TEDBİR ALSIN

Yıldırım, şu anda durum tespiti yaptıklarını, acil olarak İzmir’in çöp bertaraf işini kimseye rahatsızlık vermeden, nerede olursa olsun en iyi şekilde, en modern teknolojiyi uygulayarak kısa sürede kuracaklarını söyledi. Yıldırım, “Ama o tesis kurulasıya kadar buradaki sorunu ciddi şekilde ele almak lazım. Burada ciddi bir tehlike var, metan gazı tehlikesi var. Onun için de ben Başkan’ı da uyarıyorum buraya derhal tedbir alsın” dedi.

İNSAN HAYATINDAN DAHA MI DEĞERLİ?


Yıldırım, yapılacak olan tesisin maliyetinin yüksek olacağının hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:

“Maliyet problemi yok çünkü kendisi büyük ölçüde karşılıyor. Maliyeti ne olursa olsun insan hayatından daha mı değerli? Şuradaki insanların yaşadığı sıkıntı, şehrin merkezinden 4 bin ton çöp gelmesi, vahşi şekilde depolanması, dozerlerle sağa sola yayılması daha mı iyi? Ve giderek kayacak ve binaların üzerine gelecek. Çünkü yayıldıkça alttan başlayan sıvılaşma bir katman oluşturacak. Bunlar hep ciddi bir heyelan ve metan gazıyla patlama tehlikesi. Aynı Ümraniye’de yaşanan facia gibi yeni bir Ümraniye olmaması için hemen harekete geçilmeli.”

YENİDEN DEĞERLENDİRMEK GEREKİR


Bir basın mensubunun, “Yeni yapılacak çöp tesisinin Harmandalı’na yapılmasını önermiştiniz” demesi üzerine Yıldırım, “Benim dediğim şuydu, Ankara’da nasıl, Mamak’ta 200 dönüm bir arazide aynı miktarda bir çöp işleniyorsa, gübre ve enerjiye dönüştürülüyorsa hiçbir atık kalmıyorsa burada da bu yapılabilir. Ama şimdi burada gördüğüm manzaraya göre burada bunu yapmak zor. O zaman burayı görmemiştim. Belki yeni baştan ele almak lazım, oluşan tehlikeyi gidermek lazım. Şu an durum bu” dedi.

BEN BU İŞİ HALLEDERİM


Büyükşehir Belediyesi'nin Karşıyaka Yamanlar’a çöp bertaraf ve depolama tesisi kurmak için harekete geçtiğinin hatırlatılması üzerine Yıldırım, şunları söyledi:

“Şimdiye kadar kim önüne durmuş? 19 yıldır buraya çöp dökülüyor, önünde duran mı var? En fazla 1-2 yıl sürer kurmak. Burası bu hale gelince, alarm vermeye başlayınca mı aklına geldi? Kusura bakmasınlar. Güven çok önemli. Eğer insanlar size güvenmezse size karşı çıkar. Yamanlar, Taşkesik neden karşı çıkıyor? Güven duymuyorlar çünkü. İnsanlar ikinci bir Harmandalı olacak diye korkarsa tabi ki karşı çıkar. Ama siz burada sorumluluğunuzu bilince hareket etseydiniz iş bu noktaya gelmezdi. Benim İzmirlilere sözüm şu. Ben bu meseleyi en kısa sürede, kimsenin burnu kanamadan hallederim. Ama benim öncesinde önerim şu belediye başkanının buraya özellikle metan gazı sıkışmasına karşı, bu azman depolamadan doğan kayma riskine karşı acilen tedbir alması.”

ENSE TRAŞI YAPTIRDI


Yıldırım daha sonra Harmandalı’nda esnaf ziyaretinde bulundu. Bir kahvehaneye giren Yıldırım burada vatandaşlarla sohbet edip dertlerini dinledi. Daha sonra Yıldırım, bir berber dükkanına girip saçlarını düzelttirdi. Berber çırağına, “Aman dikkat et. Saçlarımı bozma” diyerek espri yapan Yıldırım, zaman bulamadığı için çoğu zaman ense tıraşını evde kendisinin yaptığını söyledi. Berbere, “Ensemin durumu nasıl” diye soran Yıldırım, “Durum kötü” cevabını aldı.

BİR SIKINTIN OLURSA BENİ CEPTEN ARA


AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Yıldırım, 2010 yılında Ziraat Bankası’ndan kredi çekerek aldığı altı büyükbaş hayvanı hastalık nedeniyle telef olan Rıdvan Şenol’un sigortadan parasını alabilmesi için Ziraat Bankası’nda üst düzey bir yetkiliyi aradı ve ödemenin yapılacağını söyledi. Yıldırım, Şenol’a cep telefonu numarasını da yazarak, “Bir sıkıntın olursa beni cepten ara” dedi.

DEVEYE DİKKAT

Yıldırım, Harmandalı’nda esnafı ziyareti sırasında devecilik yapan bir vatandaşı selamladı. Yıldırım, develeri elleriyle sevince danışmanları kendisini develere fazla yaklaşmaması konusunda uyardı.

KAHVEHANEDE AYAKKABI KUTUSU SOHBETİ


AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, Harmandalı'nda esnafı ziyaret ederken, bir kahvehaneye girdi ve okey oynayanlarla sohbet etti. Yıldırım'ın okey sohbeti sırasında arka masada kağıt oynayan iki vatandaş arasında ayakkabı kutusu sohbeti oldu. Yıldırım'ın dönüp bakmadığı masada gerçekleşen sohbette bir vatandaş arkadaşına "Ne yaptın? Yanında getirdin mi paraları ayakkabı kutusuyla ?" dedi. Arkadaşı da "Hayır, ayakkabı kutusuyla getirmedim. Bankaya yatırdım paraları. Ayakkabı kutuları evde boş duruyor" dedi. Bu sohbeti, Yıldırım'a duyurmaya çalışan iki vatandaş başarılı olamadı. Yıldırım, okey oynanan masada vatandaşlara taş çekerek yardım etti ve arka masaya dönmeden kahvehaneden ayrıldı.