23 Nisan dolayısıyla koltuğunu Karabağlar Rıza Özmen İlköğretim Okulu 6. sınıf öğrencisi Dilara İrem Geyik'e bırakan Bakan Yıldırım, öğrencilerin İzmir'de yürütülen projelerle ilgili sorularını cevapladı.

Bakan Yıldırım, toplantıdan sonra İzmirli gazetecilerin sorularını da cevapladı. İzmir’i marjinal gruplara teslim etmeyeceklerini belirten Yıldırım, projeleri yargıya taşıyanlara karşı bazı işadamlarının dava açma kararını desteklediklerini söyledi. Yıldırım, bu konudaki bir soruya karşılık şehrin hassasiyetinin kendilerinin hassasiyeti olduğunu ifade ederek, “Hepsine katılıyoruz, sonuna kadar ama her şeye karşı çıkma, 'istemezük' anlayışına dönüşürse onu kabul edemeyiz. Bundan İzmir, İzmirli zarar görüyor. İşleri ideolojik bir noktaya getirmenin, İzmir'e hizmet etmeye bir yararı olmaz. Her şeyi oturup konuşalım ama ideolojik düşünmeyelim. Fikir kimden gelirse gelsin, yapılan iş İzmir'in geleceğine fayda sağlıyorsa onu herkesin kabul etmesi, benimsemesi, gerçekleşmesi için katkı sağlaması gerekir. Baştan beri bir şey söylüyoruz, İzmir'e siyaset değil, hizmet yapmaya geldik. Bu anlayışımızı halen kararlılıkla sürdürüyoruz.” dedi.

Yıldırım, bakanlığının İzmir'de yürüttüğü projelere henüz bir yargı engeli çıkmadığını ancak bu tip söylemler bulunduğunu kaydetti. Yıldırım, “Şu anda ciddi bir engelleme olduğunu söyleyemem. Bu yönde söylemler, kruvaziyer limanı ve Konak Tüneli için var. Henüz bunlar, bizim işimizi durduracak noktaya gelmedi. İzmir-İstanbul otoyolu için bir girişim oldu ama yargıda kabul görmedi.” şeklinde konuştu.

Yıldırım, İzmir'de projelerin geldiği nokta hakkında da bilgi verdi. Tüp geçit ve köprü yapımını içeren Körfez Geçişi Projesi'nde etüt proje ihalesine bu sene başlayacaklarını, güzergâhlar ve maliyetin ortaya çıkacağını, Konak Tüneli'nde de Yeşildere tarafında destekleme kazılarının büyük oranda tamamlandığını, bir aydan az sürede tünelin içine girileceğini kaydetti. İzmir-İstanbul otoyolunda kamulaştırmaların yarısının tamamlandığını, bugüne kadar 540 milyon lira civarında kamulaştırma yapıldığını ifade eden Yıldırım, bu projede tahmini 1,2 milyar liralık kamulaştırma yapılacağını kaydetti.

İzmir-Ankara otoyolu proje ihalesi hazırlık çalışmalarının devam ettiğini, İzmir-Antalya otoyolu için Kalkınma Bakanlığı'na başvuru yapıldığını, İzmir Kuzey Otoyolu'nun da bir yıl içinde yapımına başlanacağını belirtti. Yıldırım, Çiğli'den Nemrut Körfezi'ne ulaşacak bu yolun, Kuzey Ege Limanı bittiğinde büyük yük alacağını dile getirdi.

Yıldırım, 2011 Eylül ayında temeli atılan Sabuncubeli Tüneli'nde bir göçük olduğunu, bu sebeple zaman kaybı yaşandığını, tünelin boyunun Manisa tarafından uzatılarak, 3 kilometreden 3 bin 970 metreye çıkarıldığını ifade etti.

'AZİZ BEY, 'YÜZDE 1 MİLYON ADAY DEĞİLİM' DİYORDU'

Bir gazetecinin, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun başkanlığa yüzde 90 tekrar aday olacağını söylemesini nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine Bakan Yıldırım, şunları söyledi: ''Aziz Bey önce, 'Yüzde 1 milyon aday değilim.' diyordu. Oranı epey düşürmüş, 'Yüzde 90 adayım.' diyor. Hayırlı olsun. İzmir'de nihayet aday çok olur da İzmirli birine karar verir. Bizim İzmir'le ilgili düşüncemiz çok net. İzmirli, bizi milletvekili olarak seçti. Şu anda da milletvekili olarak, aynı zamanda da Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakanı olarak ülkemize, İzmir'e ve 81 ilimize hizmet etmeye devam ediyoruz. Önümüzde bir işimiz, görevimiz, sorumluluğumuz var, önce onu yerine getirelim bakalım.''