CHP’li Yüksel’in soru önergesini yanıtlayan Bakan Yıldız, “Kayıp-kaçak bedeli abone grubu bazında 01.04.2012 tarihi itibariyle ortalama 1.63 Kr/kWh ile 4.36 Kr/kWh arasındadır. Bu oran 09.09.2006 tarihi itibariyle ise ortalama 1.09 ile 2.89 Kr/kWh arasında gerçekleşmiştir” dedi. Yıldız,  “TEDAŞ Genel Müdürlüğünün 2003 yılından 05.04.2012 tarihine kadar yapmış olduğu etkin kayıp kaçak tarama çalışmaları sayesinde, Türkiye genelinde toplam yaklaşık 44,8 milyon abonenin kontrolü gerçekleştirilmiştir. Yapılan bu kontrollerde 9,68 Milyar kWh 2,37 Milyar TL kaçak tahakkuku gerçekleştirilmiş ve 598.241 abone hakkında ise savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur” dedi.

CHP’li Yüksel’in, dağıtım özelleştirmelerinde, devirden önce devlet adına tahakkuk eden alacaklarla ilgili sorusu üzerine de Bakan Yıldız, “Özelleştirilen elektrik dağıtım şirketlerinin devir tarihinde tahakkuk etmiş alacaklarından  (Resmi Daire, Belediye İç Tüketim, İçme Suyu, Genel Aydınlatma, İbadethane, Tarımsal Sulama) kamu alacakları TEDAŞ Genel Müdürlüğü’nce devir alınmış olup, diğer abone gruplarından doğan alacaklar dağıtım şirketine bırakılmıştır” diye konuştu.

ÇİFTE VURGUN

Bakan Yıldız’ın yanıtını değerlendiren Yüksel, “ Vatandaşın faturasından çifte tahsilat yapılıyor. Hem vatandaştan kayıp kaçak bedeli alınıyor, bir yandan da kayıp kaçak diye vatandaşa 2.37 milyar TL ceza kesiliyor. Dağıtım şirketlerine çifte bonus veriliyor. Vatandaş da mahkeme kapılarında süründürülüyor. Bu kabul edilebilir bir politika değildir.

Ayrıca, dağıtım şirketleri özelleştirilirken, dağıtım şirketleri kasalarındaki hazır parayla alıcılarına teslim ediliyor. Bunun miktarı da nedense açıklanmıyor. Ben tekrar soruyorum, hangi dağıtım şirketi kaç liraya özelleşti, bu sırada kasasında kaç lira para vardı? Bunun açıklanması gerekir.

32 milyon civarında elektrik abonesinden haksız 9 kalem bedel tahsil edilmektedir. Bu bedellerin toplamı faturanın %50 sini oluşturmaktadır. Dünyanın en büyük 18. ekonomisine sahip olan Türkiye 2002 den buyana elektrik bedelinde % 184 artış olmuştur OECD ülkeleri arasında birincidir. İkinci ülke ise ekonomik darboğaz içinde olan İzlanda’dır.  AKP’nin enerji politikası iflas etmiştir. Biz CHP olarak bu yanlışları halkımıza anlatmaya devam edeceğiz. Kanun tekliflerimizi verdik, bir an önce bu tekliflerin yasalaşmasını istiyoruz. Bütün yükün vatandaşa yüklenmesine son verilmelidir. AKP’nin yanlışlarının bedelini vatandaş ödememelidir” dedi.