CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a yönelttiği soru önergesinde, 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe giren yeni elektrik tarifesinde kilovat saat başına alınan kayıp-kaçak enerji bedelinde yüzde 16.36, net enerji bedelinde yüzde 1.43 düşüş yaşanmasına rağmen, dağıtım hizmet bedelinde yüzde 20.7, perakende hizmet bedeli ise yüzde 7.11 oranında artış yapılmasının nedenlerini sordu.

'Danıştay haksız demişti'

Soru önergesinde, sayaç okuma bedeliyle ilgili Danıştay'ın verdiği kararla kilovat saat başına tüketicilerden yapılan tahsilatın haksız olduğunun tespit edildiğini belirten Yüksel, EPDK'nın onayladığı yeni tarifede ise tüketicilere yapılan haksızlığın giderilmediğini, bunun aksine sayaç okuma bedeline ilişkin mali külfet arttırıldığını kaydetti. Yeni tarifeye göre sayaç okuma başına 0.416 TL sabit ücret tahsil edileceğini belirten Yüksel, "Buna göre normalde faturasına yaklaşık 0,15 TL gibi bir ücret sayaç okuma bedeli yansıtılan bir abone bundan sonra neredeyse üç kat daha fazla sayaç okuma bedeli ödeyecektir. Bu sabit miktar neye göre belirlenmiştir?" diye sordu.

Anayasa'nın 73. Maddesinin üçüncü fıkrasında "Vergi, resim, harç ve benzeri malî yükümlülükler kanunla konulur, değiştirilir veya kaldırılır" hükmünün bulunduğunu hatırlatan Yüksel,  "Elektrik faturalarına yansıtılan sayaç okuma bedeli ile kayıp/kaçak bedelinin kanuni dayanağını oluşturan hüküm yada hükümler hangi kanunların, hangi maddelerinde yer almaktadır?" diye sordu.
Yüksel önergesinde, Türkiye'deki Elektrik abonesi sayısı ve bu abonelerden 2010 ve 2011 yıllarında alınan sayaç okuma bedeli, kayıp/kaçak bedeli ve "TRT Payı" tutarları hakkında da bilgi istedi.

Alaattin Yüksel, geçtiğimizi Aralık ayında CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ile birlikte elektrik faturalarına yansıtılan sayaç okuma bedeli, kayıp/kaçak bedeli ve TRT payının kaldırılması için kanun teklifi vermişti.