E-ticaretin toplam perakende pazarından aldığı pay hızla artıyor. 2019 yılına hızlı başlayan e-ticaret sektöründe geçtiğimiz yıla göre en büyük artış, %112 ile gıda ürünleri grubunda yaşandı. Gıda fiyatlarındaki dalgalanma, tüketicilerin hızla bilinçlenmesi, uygun fiyat arayışı, teslimat yarışına giren e-ticaret sitelerinin aynı gün teslimat seçenekleri ve yöresel ürünlere kolay erişim internetten gıda satışlarını artırdı.
Türkiye'nin lider e-ticaret altyapı şirketi IdeaSoft, alt yapısını kullanan sanal mağazaların 1 milyona yakın siparişini inceledi.
Geçtiğimiz yıla göre %112 artan online gıda satışları 2019'un ilk 3 ayında en hızlı büyüyen ürün kategorisi oldu.
Aynı dönemde online dükkanların e-ticaret satışlarından elde ettikleri gelir ise %64 arttı.
İnternetten gıda alışverişlerini en çok erkekler tercih ederken, sağlıklı beslenmek için organik ve yöresel ürünleri tercih eden tüketiciler, özellikle e-ticaret mağazalarına yöneliyor.

Yöresel ve organik ürünlere talep

İncelemesine göre, yılın ilk çeyreğinde internetten gıda kategorisinde en çok; yöresel ürünler, organik gıdalar, ramazan paketleri, kurutulmuş gıdalar, reçel ve konserve satışı gerçekleştirildi.
Sağlıklı beslenmek için organik ve yöresel ürünleri tercih eden tüketicilerin e-ticaret sitelerine yönelmesindeki en büyük nedenin ise fiyat karşılaştırma imkanı olduğu görüldü. Gıda kategorisindeki siparişler özellikle büyük illerden gelirken, Güneydoğu, Karadeniz ve Akdeniz bölgeleri en fazla gıda satışı yapan bölgeler oldu...
Oldu ama bundan sonra ne olacak, bilemiyorum.
Bildiğim; Damat Bakan'ın açıklamaları. Yani vergi alınacağı. Bilmem kaç yıl sonra aynı sistem uygulanacak. 'Kâra geçeyim, üç beş kuruş daha kazanacağım!' diye düşünenler herhalde yakında rüyadan uyanacaklar. Bu arada bir bildiğimi de açıklayayım: Ünlü ekonomistler yakın zamanda İstanbul'dan başlayarak Türkiye'yi gezecekler. Aynen 'İstanbul gönüllüleri' gibi 'Türkiye günülüleri' bu ekonomistler, Türkiye'nin sıkıntılı dar boğazdan nasıl kurtulacaklarını açıklayacaklar, anlatacaklar.
Tabii ki masrafların bir kısmı CHP'den.
Kılıçdaroğlu 'Bu kötü gidişe dur demeliyiz, hepimiz çaba göstermeliyiz. İşi bir ucundan tutmalıyız, bu hepimizin görevi' diyor...
Türkiye'nin e-ticaret altyapı sağlayıcısı olarak faaliyetlerini sürdürmesini sağlamamız, İş hedeflerini gerçekleştirme sürecinde, her ölçekten şirketin rekabet gücünü artıracak, katma değer oluşturacak nitelikli projeler üretmemiz gerektiğini de belirtmek isterim.

İngiltere ile görüşmeler

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma süreci Brexit sonrası, Türkiye – İngiltere dış ticaretinin zarar görmeden devam etmesi için Türk ve İngiliz tarafları formül arıyor. İki ülke arasındaki ticaretin sürdürülebilirliği için Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması öne çıkan formül olarak masanın üzerinde duruyor.

Yeni arıcılar

Bornova Belediyesi'nin İzmir Arı Yetiştiricileri Birliği işbirliğiyle düzenlediği arıcılık kursuna katılan 61 vatandaş 15 haftalık eğitimin ardından uygulamaya başladı.
Bornova Belediyesi'nin 20 haftalık arıcılık eğitimini tamamlayan arıcılar, Kayadibi Köyü'ndeki pratik eğitimin ardından edindikleri bilgileri kendi kovanlarında uygulamaya başladı.
Kaliteli bal üretmenin inceliklerini öğrenen kursiyerler eğitimin 13 haftasını teorik, son iki haftasını da Kayadibi Mahallesi'ndeki Bornova Belediyesi'nin arılığında uygulamalı olarak aldı.
Özellikle kırsal mahallelerden vatandaşların katıldığı eğitimlerin sonunda hediye edilen arılı kovanlar, Bornova Belediyesi tarafından oluşturulan 23 dönümlük özel alana konuldu. Eğitmenler, kovanların başında yeni arıcılara bal üretiminin püf noktalarını anlattı. Bu alana meyve ve akasya fidanları dikerek arıcılık için uygun bir ortam oluşturan Bornova Belediyesi, arıcıların 5 adete kadar kovanlarını koymaları için de yer tahsis ediyor.

DİP EKPRES

'Gençlik Meşalesi' yandı

Ödemiş Belediyesi tarafından 100. yıl etkinlikleri için hazırlanan program 16 Mayıs Perşembe günü Hükümet Meydanı'nda yapılan törenle başladı. Törende konuşma yapan Belediye Başkanı Mehmet Eriş; '120 Bin Yunan askerinin İzmir'e yapmış olduğu çıkartmaya, yürekleriyle dur diyen Hasan Tahsin'in yakmış olduğu ateşin ertesi gününü 100 yıl sonra yaşıyoruz.
Bugün meşalemizi yakacağız.
Mustafa Kemal, İstanbul'dan binmiş olduğu Bandırma Vapuruyla birlikte 18 Arkadaşıyla hedeflediği Samsun'a doğru yol alıyor. O yolculuk bizce 100 yıldır bitmedi. 100 yıldır o inanç sürdürüldü, inanıldı ki bugün yine o anları birlikte yaşıyoruz.
19 Mayıs Gençlik ve Spor bir günle yaşanacak bir etkinlik bir bayram olmalıdır diye düşündük. O yüzden o ateşi bugünden yakarak, 19 Mayıs yani Mustafa Kemal'in doğum günü akşamına kadar da sürdüreceğiz. Her güne belirli etkinlikler sığdırmaya çalıştık.' dedi.