Geçen hafta Türk Nöroşirurji Derneği (TND) Ulusal Kongresi'ne katılmak üzere Antalya'daydık. Belek'te emsaline az rastladığım Kaya Palazzo Oteli'nde 1800 üyeli Türk Nöroşirurji Derneği sayesinde her yıl Türkiye'de, Antalya'mızda birbirinden güzel otellerimizin varlığını da öğreniyoruz. Ancak bu yıl, Belek'te işletme ve esnaf kan ağlıyor. Turizm sektörü ülkemizin içinde bulunduğu durum nedeniyle çökmüş durumda. Söylediklerine göre sadece Ruslar (o da sınırlı sayıda) rezervasyon yaptırmış. Havaalanından otele kadar yolda sadece Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın yer aldığı 'Evet' panoları var. Belde esnafına göre 16 Nisan'da çıkacak sonuç, durumu kesin etkileyecek. Referandumun 'Hayır'lara vesile olmasını dilerim. Önümüzde zor günler olabilir.

Türk beyin cerrahlarının katıldığı ulusal kongre özellikle son dönemlerinde yönetimlerinin başarılı ve özverili çalışmaları ile sürekli çıtayı yükseltiyor. TND Başkanı Prof. Dr. Talat Kırış ve ekibi WFNS (Dünya Beyin cerrahisi Dernekleri Federasyonu) bu yıl Temmuz ayında yapılacak İstanbul kongresine hazırlanıyor. 4 yıl önce Brezilya'da eşim Prof. Dr. Saffet Mutluer'in de Türk delegesi olarak katıldığı seçimde İstanbul büyük bir çoğunlukla TND, WFNS kongresini kazanmıştı. 5 bin-10 bin kişinin katıldığı, dünyanın en büyük kongrelerinden birisi. Temmuz 2017'de İstanbul Lütfü Kırdar Kongre Merkezi'nde yapılacak. Ancak en büyük şanssızlığımız bölgemizdeki kaos. Bu kongreye her zaman en çok katılımının olduğu ABD'den şu ana kadar tek bir kayıt yok. Avrupa ülkelerinden kayıtlar tek tük. Dilerim, bu kongreyi başarılı bir şekilde gerçekleştirelim.

TND Başkanı Prof. Dr. Talat Kırış'ın hobisi deniz olunca, ilk gün açılış konferansında dinlediğimiz konu da deniz oldu. Erden Eruç, Türk gezgin,  Atlas Okyanusu'nu kürekle geçen ilk Türk. Büyük okyanusta 312 gün tek başına kürek çekerek istatistiklere göre denizde en uzun kalan ve kaybolan kürekçi Peter Bird'ün rekorunu kıran, 'Kasla Git' projesi ile dünya rekorunu devralan kişi. 'Acaba kas gücü ile dünyanın etrafı dolaşılabilir mi?' diye merak ettikten sonra yıllarca süren bir hazırlık sonunda gerçekleştirmiş. Around-n-Over Vakfı aracılığıyla çocuklara ulaşma gayretlerinden dolayı kendisine 'On the Outdoors' dergisi tarafından yılın doğa sporcusu ödülü verilmiş. Pasifik Okyanusu'nda 312 günde kuş uçuşu 5514 deniz milini kürek çekerek geçmiş. Uydu telefonu aracılığıyla Türkiye'de 11 bölge yatılı okulu ile telekonferanslar düzenleyip, onların yararına İlkyar Vakfı'na 50 bin dolara yakın fayda sağlamış. Londra merkezli 'Okyanus Kürekçileri' derneği tarafından üç okyanusu küreklemiş ilk kişi olarak kabul edildi ve Guinness dünya rekorları kitabında tescil edildi. Guiness rekorlar kitabında tescil edilmiş bu konuda 6 rekoru var. Hint Okyanusu geçişini tamamlayınca tarihte Avusturalya- Afrika kıtaları arasında tamamını kürekle geçen ilk kişi oldu. Hint Okyanusu'nu geçtikten sonra her kıtanın en yüksek zirvesine tırmanma projesi (Altı zirve) bir parçası olan Klimanjora'ya tırmanmak üzere Mozambik'teki Angoche ile Tanzanya'daki Arusha arasını bisikletle kateden Eruç, 14 Haziran 2011 günü (Çocukluğunda onu Erciyes'e tırmandıran) 78 yaşındaki babası dahil, ekip arkadaşları ile zirveye ulaştı.

Erden Eruç, 1983 yılında Boğaziçi Üniversitesi makine mühendisliğinden mezun oldu. Ohio State Üniversitesinde master yaptıktan sonra George Mason Üniversitesi'nde MBA derecesini tamamladı. 1992-2001 yılları arasında ABD ve dışında teknik danışman olarak çalıştı. Beraber dağlara tırmandığı dağcı arkadaşının kazada düşerek hayatını kaybetmesi ile 'Yeter, hayat kısa, hayalleri hayata geçirmek gerek, hayaller geleceğin yeşerdiği bereketli topraklardır' diyerek, yaşamının bu bölümüne, heyecanlı yolculuklara, seyahatleri ile ilgili gösterdiği slayt ve videolar ile bizleri de dahil etti. Böyle büyük başarılara ismini katan Türk'ü gurur ve hayranlıkla izledik, alkışladık. Başarıyla biten TND Kongresi'nden sonra ayni rüzgârı Temmuz 2017'de yapılacak WFNS için diledik, rastgele...