Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenen ‘Ambalaj Ay Yıldızları 2020 Yarışması’nın kazananları belli oldu. 

Bu yıl rekor katılımın olduğu yarışmaya başvuru yapan 278 ambalaj, 13 farklı kategoride değerlendirildi, 133 ambalaj ödüle layık görüldü. 

Finale kalan tüm katılımcıların WorldStar ve AsiaStar yarışmalarına da katılabildiği Ambalaj Ay Yıldızları Yarışması'nda dereceye girenlere ödülleri ileri bir tarihte İstanbul’da düzenlenecek özel bir törende verilecek.

Sekizincisi 2018 yılında düzenlenen Ambalaj Ay Yıldızları Yarışması’na 210 başvuru yapılmış, 113 ambalaj finale kalmıştı.

ASD Ambalaj Binası’nda, 17-18 Eylül 2020 tarihlerinde bir araya gelen Seçici Kurul Üyeleri, yarışma şartnamesinde yer alan 11 kriter doğrultusunda başvuruları değerlendirdi. 

Kullanım kolaylığı ve üretim kalitesinden çevreye duyarlılığa, tasarımdan özgünlüğe kadar yapılan değerlendirme sonrası toplam 133 ambalaj finale kaldı. 

İki yılda bir düzenlenen yarışmaya bu yıl en fazla başvuru gıda, grafik tasarım ve içecek kategorilerinden oldu. 

Ambalaj Ay Yıldızları 2020 Yarışması'nda dereceye giren katılımcıların ödülleri, Covid-19 salgınının sona ermesinin ardından, İstanbul’da düzenlenecek özel bir törende verilecek. Gecede, finale kalan 133 ambalaj arasından Altın, Gümüş, Bronz ve Yetkinlik Ödülü alanlar ilan edilecek. ‘Altın Ödül’ almaya hak kazanan ürünler arasından ise Türk Standartları Enstitüsü (TSE) işbirliği ile en fazla 3 adet ‘Altın Ambalaj Ödülü’ verilecek.

Sektördeki başarılı ambalajları ödüllendirmekten büyük mutluluk duyduklarını söyleyen ASD Başkanı Zeki Sarıbekir, ‘Dünya çapında sektöre damga vuran özgün ambalaj tasarımlarını, farklı, yenilikçi ambalaj uygulamalarını ödüllendirmeye ve sektörümüzün küresel piyasalardaki yönlendirici konumunu güçlendirmek için yarışmamızı düzenlemeye devam ediyoruz.’ dedi.

Üst yöneticiler ifade verecek!

Amerikan Senato Ticaret Komitesinin, Google, Facebook ve Twitter CEO’larından 1 Ekim’de ifade vermelerini istediği kaydediliyor. Duruşmanın, çevrimiçi içerik denetleme uygulamaları için çok önemli bir yasa olan 230. maddeyi değiştirmeye yönelik tedbirlere odaklanacağı bildiriliyor. 

Haziran ayında Trump’ın bir tweetine uygulanan denetim sonrasında, bu değişiklik için düğmeye basılmıştı. 

Senato Ticaret komitesi Facebook’taki muhafazakar karşıtı önyargı iddialarına ilişkin çok sayıda soruşturma başlatmış ve Mark Zuckerberg’i Cambridge Analytica skandalının ardından doğrudan sorgulamıştı. Teknoloji şirketlerinin rekabete aykırı davranış iddialarına ilişkin duruşmalar ise eylül başında, antitröst konularına başkanlık eden Yargı komiteleri tarafından gerçekleştirilmişti. 

Bölüm 230’daki olası değişiklikler, seçim yaklaştıkça Kongre için canlı bir konu haline geldi ve daha fazla aday, ılımlı sistemlerle ters düşüyor. Perşembe günü, sosyal medya şirketlerinin iyi niyetle çalışmadıklarının tespiti durumunda 230. madde korumasını kaldıracak yeni bir yasa tasarısı sunuldu. 

Madde 230 nedir? 

1996 yılında kabul edilen İletişim Düzenleme Yasası’nın 230. Bölümü, bir ‘etkileşimli bilgisayar hizmetinin’ üçüncü taraf içeriğin yayıncısı veya sözcüsü olarak değerlendirilemeyeceğini söylüyor. 

Bu, korsan ve fuhuşla ilgili materyaller için istisnalar olmasına rağmen, bir kullanıcı yasa dışı bir şey yayınlarsa web sitelerini davalardan koruyor. 

Yasa, sosyal medya ağları için özellikle hayati önem taşıyor, ayrıca yorum bölümleri olan haber kaynakları da dahil olmak üzere birçok site ve hizmeti de kapsıyor. 

Electronic Frontier Foundation (EFF), bunu ‘İnternet konuşmasını koruyan en önemli yasa’ olarak adlandırıyor. 

Bununla birlikte, sosyal medya giderek daha tartışmalı hale geliyor ve sıklıkla yanlış yorumlanıyor. 

Eleştirmenler, geniş korumalarının güçlü şirketlerin kullanıcılara gerçek zararları görmezden gelmesine izin verdiğini savunuyor. 

Bakalım sonuç nasıl olacak?

2,2 Trilyon dolarlık yardım paketi 

Amerikan Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu oluşturan Demokratlar, 2,2 trilyon dolarlık Corona virüsü teşvik paketi üzerinde çalıştıklarını ve paketin gelecek hafta oylanabileceğini açıkladı. 

Temsiciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de, Beyaz Saray’la müzakereye hazır olduğunu yineledi.

Yeni bir yardım paketi üzerinde yürütülen resmi görüşmeler 7 haftaya yakın bir süredir tıkanmış durumdayken, Temsilciler Meclisi Gelir Vergisi Komisyonu Başkanı Richard Neal, Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarından sonra bu konuda yeni bir çalışma başlattıklarını söyledi. 

Powell Kongre’de verdiği ifadede, Kongre üyelerinin salgından zarar gören ekonomiye daha fazla destek sağlamaları gerektiğini belirtmişti.

Neal gazetecilere yaptığı açıklamada, yeni paketle ilgili olarak, ‘Çerçevesi zaten hazır. Bence şimdi artık zamanlaması ve bunun gibi ayrıntılara sıra geldi’ dedi.

Paket haftaya oylanabilir

Paket üzerinde oylamanın birkaç gün içinde yapılabileceğini kaydeden Demokrat Kongre üyesi, ‘Temsilciler Meclisi seçimden dolayı çalışmalarına ara vereceği için bence oylama için gelecek hafta uygun’ dedi.

Neal, yasama paketlerinin ne zaman meclise sunulacağına Pelosi’nin karar verdiğini hatırlattı.

DİP EKSPRES

‘Meslek hastalığı olmalı’

Corona virüsü salgınında ikinci dalgayı yaşadığına işaret edilen Türkiye’de, başta Ankara olmak üzere büyük şehirlerde yoğun bakım ünitelerindeki doluluk oranı ve vaka yayılma hızı endişe yaratıyor.

Ankara’yla ilgili günlük vaka tablosu açıklanmazken, Sağlık Bakanlığı, İstanbul’un verileriyle bölgesel verileri paylaşıyor.

Ülke genelinde ‘ikinci dalga’ nedeniyle İçişleri Bakanlığı’nın vatandaşlara yönelik yaptırımlarını hapis cezası olarak arttırdığı koşullarda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca  ‘vaka artış hızında kontrol sağlandığı’ açıklaması yaptı. 

Sağlık Bakanı Koca’nın bugün için vaka artış hızında kontrol sağlandığını ifade etmesi vaka sayısında artışın sürdüğünü ortaya koyuyor. 

Corona virüsü hastalığına sahip kişi sayısı artışı devam ederken, bununla mücadele etmekte olan sağlık personeli de özlük hakları endişesi için çözüm talep ediyor.

Ankara Tabip Odası, Ankara Diş Hekimleri Odası, Ankara Eczacı Odası, Ankara Veteriner Hekimleri Odası, başkentteki sağlık meslek örgütleri olarak Corona virüsü salgınıyla ilgili ortak açıklamayla hükümete seslendi.

Meslek örgütleri adına Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı’nın okuduğu açıklamada, salgında ön saflarda mücadele verildiği vurgulanarak, ‘Covid-19 salgınının sağlık emekçileri açısından güçlüklerinden biri ise sağlık emekçilerinde görülen azımsanmayacak seviyedeki hastalık tanısı ve ne yazık ki sayıları giderek artan ölüm olgularıdır. Bu üzücü durumun önüne geçmek için sağlık emekçilerinin korunmasına yönelik kişisel koruyucu malzeme temini sağlanmalı, düzenli bir şekilde test yapılmalı ve Covid-19 tanısı meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir’ çağrısı dile getirildi.

Sekteye uğratabilir

Sağlık emekçilerinde ‘maddi ve manevi anlamda ciddi birtükenmişlik hali görülmektedir’ görüşü paylaşılan açıklamada, ‘Sağlık emekçilerinin psikolojik bakımdan yıpranmasının, verilen mücadeleyi sekteye uğratacağı açıktır. Dolayısıyla hayatları pahasına çalışan sağlık emekçilerinin çalışma koşulları ve özlük hakları en kısa sürede iyileştirilmelidir’denildi.

Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybeden sağlık emekçileriyle ilgili açıklamaları nedeniyle Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) hedef alınmasından rahatsızlık duyulduğu da kaydedildi. 

*-