Başbakan Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı, "AK Parti'nin 2023 vizyonu" seçim beyannamesinde, "Sedye üstünde, hastane hastane taşınma devrine son verecek. Hasta yürüyen bantlarda taşınacak" sözleriyle duyurduğu "Dev Şehir Hastaneleri" projesinin ayrıntıları ortaya çıktı. Proje, 22 ilde uygulanacak. "Dev Şehir Hastaneleri" projesi, büyükşehirlerde kamu- özel ortaklığı ile 1 milyon metrekarelik alanlarda gerçekleştirilecek. Dev hastanelerin içinde kanser, kadın doğum, genel cerrahi, ortopedi, onkoloji, çocuk, psikiyatri gibi büyük bölümlerin yanı sıra alışveriş merkezi ve hasta yakınlarının kalacağı oteller de bulunacak. Hastayı röntgen için, tetkik için sokakta, hastane bahçesinde sedyeyle dolaştırma devri kapanacak. Hasta yürüyen bantlarda taşınacak. Projenin amacının 'hastane kentleri' oluşturmak olduğunu anlatan Sağlık Bakanlığı yetkilileri, tek bir hastanenin ortalama maliyetinin 300 milyon doları bulacağını söyledi. Proje, kamu ve özel sektör işbirliğiyle gerçekleştirilecek. Proje sayesinde devletin çok fazla yatırım yapmasına ve riske girmesine gerek kalmayacağını belirten yetkililer, "Minimum yatırımla hizmet kalitesi artmış olacak" diye konuştu.

Bir sağlık kenti 300 milyon dolar

Kampus içindeki binaların inşaatının tamamlanması ve çevre düzenlemesinin yapılmasının ardından hastanenin işletmesi Sağlık Bakanlığı'na devredilecek. Kafe, otopark, yemekhane, otel, alışveriş merkezi, süpermarket gibi hizmetlerin işletmesi ise ihaleyi yüklenici özel sektör tarafından yapılacak. Laboratuvar, radyoloji, radyoterapi gibi alanlar da işletmeciye devredilebilecek. Böylece şirketin en fazla 10 yıl içinde yatırımını geri alması sağlanacak. Bu nedenle ön yeterlilik alan firma ile ortaklıkların çoğunluğunu büyük inşaat firmaları ve holdingler oluşturdu.

İlk sağlık şehri Kayseri'ye...

İhaleler,Türkiye dışında Avrupa ve Amerika'da da duyuruldu. Kayseri'de ihale süreci geçtiğimiz hafta tamamlandı. Bin 548 yataklı Kayseri Entegre Sağlık Kampusü Yapım İşleri İle Ürün ve Hizmetlerin Temin Edilmesi işine ait ihale YDA İnşaat Sanayi Ticaret A.Ş.&INSO Sıstemı Per Le Infrastrutture Socıalı S.P.A İş Ortaklığı'nda kaldı. Uluslar arası inşaat ve medikal şirketlerin ilgisini çeken Ankara Etlik Entegre Sağlık Kampüsü ihalesinde 3 firma ihlaye katılmaya hak kazandı.