Karadeniz Teknik Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Programı öğretim üyesi Doç.Dr. Hikmet Yazıcı ve Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. İsmail Ak tarafından bir ay önce, 'Çocukların sigara içenleri algılama biçimleri' konulu bir araştırma yapıldı.

Yaş ortalaması 12 olan 186'sı kız toplam 373 çocukla gerçekleştirilen araştırmanın çıkış noktasını anlatan Doç.Dr. Hikmet Yazıcı, 'Türkiye'de insanların yüzde 31'i sigara ile ilk kez 11 ya da daha önceki yaşlarda tanışıyor.

Lise öğrencilerinin yüzde 75'i sigarayı denemiş. Bu durum çocukların sigaraya başlama nedenlerini araştırma konusu haline getirdi. Çocukluk döneminde gelişmeye başlayan inançlar, her yaş düzeyindeki bireylerin sigara içme alışkanlığı ile ilişkili oluyorö dedi.
Çocuklara göre sigara içenler 'cesaretli'
Araştırmada, 'Sigara içen yetişkinleri nasıl görüyorsunuz?' sorusu sorulan ve birden çok şıkkı işaretlemeleri istenilen çocukların verdiği yanıtlar da ilgi çekti. Buna göre çocukların yüzde 64'ü sigara içen büyükleri, 'serinkanlı', yüzde 57'si 'cesaretli', yüzde 56'sı ise 'boyun eğmeyen' kişilikler olarak değerlendirdi. Çocukların yarısı sigara tiryakilerini, 'heyecanlı-coşkulu ve özgür', yüzde 41'i 'ilgi çekici', yüzde 40'ı 'lider', yüzde 37'si de 'şık-zarif' olarak tanımladı.

Doç. Dr. Hikmet Yazıcı, çocukların bu tür olumlu görüşlere rağmen sigara içenleri 'sağlıklı' bulmadığına da işaret ederek, 'Araştırmaya katılan çocukların sadece yüzde 9'u sigara içenleri 'sağlıklı birey' olarak nitelendirdi. Demek ki çocuklar kendilerini sigara içenlerin sadece olumlu özellikleri ile özdeşleştiriyor. Ebeveynlerden birinin sigara içmesi de çocuklarının sigaraya başlama olasılığını artırıyor. Çocukların sigara içen kişilerin özelliklerini olumlu biçimde algılamaları, daha sonraki yaşantılarında sigara içmeye dönük eğilimleri önemli ölçüde etkiliyorö ifadesini kullandı.