Teknolojiyle beraber hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen televizyon, tablet - bilgisayar ve akıllı telefonlar çocukları bağımlı hale getiriyor. Teknoloji bağımlılığının çocukları tehdit ettiğini belirten uzmanlar, özellikle yemek yemesi ya da uslu uslu yerinde oturması için çocukların eline tutuşturulan dijital aletlerin en büyük tuzak olduğuna dikkat çekiyor.


Uzman Klinik Psikolog Ahmet Yılmaz, 3T olarak tanımladığı televizyon, tablet ve telefonların çocukları birer bağımlı hale getirdiğini belirterek ebeveynlerin tutum hatalarına dikkat çekti. Teknoloji bağımlılığını 'Diğer bağımlılıklarda olduğu gibi bağımlı olunan ürüne ulaşılamadığında yoksunluk belirtileri durumuyla yaşanan bir hastalık' olarak tanımlayan Uzm. Psk. Yılmaz, 'Teknoloji bağımlılığının içerisinde internet bağımlılığı, TV ve tablet bilgisayar bağımlılığı sayılabilir. Teknoloji bağımlısı kişiler, bu cihazlarla geçirdikleri zamanla ilgili yalan söyleyebilirler. Uzun zaman teknolojik aletin başında durdukları için fiziksel ağrılar yaşayabilirler. Mahrum kaldıklarında diğer bağımlılıklarda olduğu gibi bir huzursuzluk hissi ve öfke durumu yaşayabilirler. Teknolojik alette zaman geçirmekten dolayı öğün atlayabilirler, randevularını ötelerler' dedi.


Tablet bağımlılığı


Günümüzde çocukların teknoloji bağımlılığının tehdidi altında bulunduklarına dikkat çeken Yılmaz, 'Çocuklarda şu günlerde en sık tablet bağımlılığı görülüyor. Ailelerin temin etmekte zorlanmadığı ve ulaşılabilirliği en kolay cihaz olduğu için. Tabletlerde daha çok video ve çizgi film izliyorlar ve en çok da oyun oynuyorlar. Şu an gördüğümüz en yaygın bağımlılık türü bu. Biz genellikle çocuğun iki yaşına kadar televizyon, telefon ya da internet gibi teknolojik aletleri kullanmasını uygun görmüyoruz. Daha sonraki yaşlarda belli zaman dilimleri belirlenip o aralıklarda oynamasını öneriyoruz' diye konuştu.
 

Ailelerin tutumları önemli


Teknoloji bağımlılığının aslında çocukluktan itibaren ailenin gösterdiği tutumla paralel olarak ilerlediğini ifade eden Ahmet Yılmaz, 'Burada aileler çocuklarını yemek yediremediklerinde ve susturamadıklarında kontrol altına almak için teknolojik alet veriyorlar ise çocuk zamanla o alete karşı bir bağımlılık geliştirebilir. Çocuklara yemek yerken veya herhangi bir şey yaparken teknolojik bir alet verilmemesi gerekiyor' dedi.


Sınırlama getirilmeli


Teknoloji bağımlılığının alınacak bazı tedbirlerle önlenebileceğini belirten Ahmet Yılmaz, 'Bu cihazların kullanımı sınırlandırılmalıdır. Örneğin haftalık bir çizelge hazırlanır, hangi saatlerde gireceği ona göre hesaplanır. Çocukların arkadaşlarıyla internet üzerinden görüşmeleri yerine doğal ortamda sosyalleşmesi çocukların bu şekilde sosyalleşmesi teşvik edilmeli. İlgi alanları ve yetenekleri doğrultusunda sportif bir faaliyete teşvik edilebilir. Arkadaşlarıyla zaman geçirmek için bir program ayarlanabilir. Bu şekilde bir düzenleme yapılırsa cihaz çocuğun elinden tamamen alınmış olmaz böylece vereceği tepki önlenir hem de daha sistematik bir şekilde teknolojiyi kullanmayı öğrenir' diye konuştu.
 

Ergenlik döneminde bağımlılık yaşanabiliyor


Ergenlik döneminde teknoloji bağımlılığının da sık görüldüğünü belirten Ahmet Yılmaz, bağımlılığın, kişinin hayatını olumsuz etkilemesi, başta ailesi olmak üzere çevresindekilerle ilişkisinin ve iletişiminin bozulması ve akademik başarısının düşmesiyle sonuçlanan durumlarda tedavi edilmesi gerektiğini söyledi. Teknoloji bağımlılığı tedavi edilmediğinde kişinin sosyalleşmesi sona erer, diyen Yılmaz, 'Çocuk artık dışarı çıkmamaya, sosyal ortam içerisine girmemeye ya da daha çok internet üzerinden bir ortam oluşturmaya başlar.' şeklinde konuştu.

Tedavi edilebilir


Bağımlılığın tedavisinin yapılabildiğini belirten Uzm. Psk. Yılmaz, 'Hastanemizde öncelikli olarak bir psikiyatrik hastalığa eşlik eden aşırı internet kullanımı var mı yok mu onu araştırıyoruz. Eğer bir psikiyatrik hastalık var ve buna eşlik eden bir aşırı internet kullanımı varsa öncelikli olarak psikiyatrik hastalığın tedavisine odaklanıyoruz, hastadaki iyileşmeyle birlikte internetteki zaman geçirme de azalabiliyor. Eğer aşırı patolojik bir internet kullanımı varsa daha çok internet kullanımına yönelik bir tedavi hedefleniyor. İlaçlı tedavi olsa da olmasa da mutlaka bilimsel davranış yöntemleriyle birlikte bir terapi ve tedavi yöntemi uygulanıyor' diye konuştu.