SGK, hastaların ulaşmakta güçlük çektiği 125 ilaçla ilgili kamu kurumu iskontosunu dün kaldırdı. Aralarında kanser ve diyabet ilaçlarının da bulunduğu 100 ilaçla ilgili yeni bir fiyat düzenlemesi yapılması için de girişim başlattı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kamu kurumu iskontoları ve fiyat düşüşleri nedeniyle bir süredir bazı ilaçlarda yaşanan sorunun çözümü için yeni düzenlemelere gitti.

Türkiye'de yaklaşık 6 bin hastayı ilgilendiren 125 ilaca 17 Kasım'da getirilen son kamu kurumu iskontosunda eskiye dönülmesine karar verilirken, 100 ilaçla ilgili de yeni fiyat düzenlemesi yapılması için Sağlık Bakanlığına bildirimde bulunuldu. Kurum, hem kamu kurumu iskontosunda düzenleme yapılan hem de fiyatı düşürülen 140 dolayındaki ilaçla ilgili de bu uygulamalardan sadece birinin yürürlüğe sokulmasını kararlaştırdı.

Mağduriyet giderildi

SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Prof. Dr. Murat Karaşen, fiyat düşüşleri ve kamu kurumu iskontosunun azaltılmasından kaynaklanan ilaçtaki sorunun çözülmesi için yeni düzenlemelere gidildiğini belirterek, "Yaptığımız çalışmada, hayati öneme sahip kanser, şeker, kalp ve solunumla ilgili 125 ilacın temininde sıkıntı yaşandığını tespit ettik. Hastalarımızın mağdur olmaması için temininde zorluk çekilen, kritik öneme sahip, yani sağlık açısından önemli olduğunu düşündüğümüz bu ilaçlardaki son kamu kurumu iskontosunu kaldırdık" dedi. Son ilaç fiyat kararnamesiyle fiyatları düşen 100 ilaçla ilgili de Sağlık Bakanlığı'na bildirimde bulunduklarını anlatan Karaşen, "Böylece hastaların sağlığı açısından çok kritik öneme sahip, piyasada mutlaka bulunması gerekli 250-300 civarındaki ilaçla ilgili yeni tedbirler getirmiş olduk" bilgisini aktardı.

Zararlar karşılanacak

Öte yandan, Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan değişiklikle, eczanelerin kamu kurum iskontolarından kaynaklanan stok zararlarının da karşılanması öngörüldü. Değişiklikle kamu kurum iskontolarında yapılan ilave iskonto uygulamaları nedeniyle eczane stoklarında meydana gelebilecek stok zararları firmalar tarafından ecza depolarına, depolar tarafından da eczanelere ödenecek. Bu kapsamda yapılacak işlemlerde, eczacılar tarafından İlaç Takip Sistemi'ne yapılan bildirimler esas alınacak. Tüm Eczacı işverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, "Bir hastanın ilaç bulamaması hayatına mal olabileceği için eczacılar olarak gereken fedakarlığı gösterdik. Umarız bundan sonra benzer sorunlar yaşanmaz" diye konuştu.