İzmir'deki çeşitli sağlık ocaklarında 27 yıldır pratisyen hekimlik yapan Ragıp Gürbüz Horuzoğlu, böbreklerinde yaşadığı sıkıntı sonrasında organ nakli olmak için 2013 yılında Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Ulusal Koordinasyon Merkezine başvurdu.

Bir süre beyin ölümü sonrasında bağışlanacak organ bekleyen ve mesleğini bu süreçte yapmakta zorlanan Horuzoğlu'na 59 yaşındaki ağabeyisi Ahmet Güneş Horuzoğlu böbreğini verdi.

Nakil sonrasında İl Sağlık Müdürlüğünde idari işlerde görevlendirilen Horuzoğlu, 3 yıl sonra doktorların mesleğine geri dönebileceğini söylemesi üzerine yeniden beyaz önlüğünü giydi.

Hastalara şifa dağıtmaya kaldığı yerden devam eden Horuzoğlu, hastalarına ve vatandaşlara da organ bağışının önemini anlatıyor.


"Ağabeyim sayesinde doktorluk mesleğine geri döndüm"

Ragıp Gürbüz Horuzoğlu, hayatında yaşadığı en zor günlerin doktorluk yapamadığı zamanlar olduğunu, ağabeyinin fedakarlığı sayesinde yeniden çok sevdiği mesleğine geri dönme şansı bulduğunu söyledi.

Hastalığının nasıl seyredeceğini bildigi için hiç ümidimi kaybetmediğini belirten Horuzoğlu, "Ağabeyim beni bir nevi hayata bağladı. İlk hastalık teşhisi konduğunda abim bana 'sen merak etme ben sana böbreğimi veririm' demişti. Bu kardeşlikten öte güven demekti benim için. Nakilden sonra aramızda çok farklı bir duygu oluştu. Onun bir organı sende oluyor. Bir kısmı benim, bir kısmı abimim. Böbreğime daha iyi bakmalıyım diye düşünüyorum." dedi.


"Herkese organ naklinin önemini anlatıyorum"

Böbreklerindeki rahatsızlıktan dolayı mesleğini yapmakta çok zorlandığını, çabuk yorulduğunu, terlediğini anlatan Horuzoğlu, nakil olduktan sonra Mordoğan'a tayini çıkıp yeniden hasta bakmaya başladığı ilk günü unutamadığını dile getirdi.

İyileştikten sonra ilk muayenenin ardından kardeşini aradığını ve yaptığı fedakarlıktan dolayı yine bir kez daha teşekkür ettiğini anlatan Horuzoğlu, görev yaptığı aile hekimliği merkezinin duvarına organ bağışını anlatan bilgilendirme afişi astığına dikkati çekti.

Ragıp Gürbüz Horuzoğlu, "Artık en sevdiğim işi yapıyorum. Organ naklini herkese öneriyorum. En canlı örneği benim. Herkese 'eğer organ nakli olmasaydım size hizmet veremezdim' diyorum. Her gördüğüm insana 'organlarınızı bağışlayın, organlarınızı alanlar sizi hayırla anacak' diyorum. Organ bekleyenlere ise sakın ümitlerini kaybetmemeleri gerektiğini anlatıyorum." diye konuştu.


"Kardeşim görevi gereği başkalarının hayatını kurtarıyor"

Ahmet Güneş Horuzoğlu ise kardeşinin diyaliz tedavisi görüp canının acımasını istemediğini, kronik rahatsızlıkları olmasına rağmen bir dakika bile düşünmeden böbreğini ona verdiğini ifade etti.

Kardeşiyle işlerinin yoğunlu nedeniyle sık sık yüz yüze görüşemeseler de onu her gün telefonla aradığını aktaran abi Horuzoğlu, "Birisine can veriyorsunuz, onun verdiği hevesle o da mesleği gereği başkalarının hayatını kurtarıyor. Biraz daha mutlu oluyorsunuz. Yaşamak güzel bir şey." dedi.

Ağabey kardeş, hayatlarını organ naklini anlatmaya adadıklarını işaret eden Horuzoğlu, Türkiye'de organ bekleyen çok hastanın olduğunun, biran önce kadavradan yapılan organ bağışlarının artması gerektiğinin altını çizdi.


"Vatandaşlara her yerde organ naklini anlatıyor"

Karaburun İlçe Sağlık Müdürü Doktor İsmail Yalçın da Horuzoğlu ile idari görevi sırasında da beraber çalıştığını, o zaman da onun mesleğine olan sevgisini yakından bildiğini kaydetti.

İlçe genelinde organ bağışı konusunda yapılan çalışmalarda Horuzoğlu'nun aktif görev aldığını anlatan Yalçın, "Kendisi bizzat nakil olduğu için organ bağışının ne kadar önemli olduğunu vatandaşlara birebir anlatıyor." ifadesini kullandı.