Dönemsel alerjilerin en sık görülen şekli bahar alerjileri; kişinin sosyal statüsünü ve iş hayatını olumsuz etkiliyor. Okul çağındaki çocuklarda dikkat eksikliğine neden olabilen dönemsel alerjiler, alınacak küçük ama etkili önlemlerle hayatını kolaylaştırabiliyor.

Alerjinin; vücudun bağışıklık sisteminin, kendisinden olmayan şeylere karşı gösterdiği aşırı tepki olarak tarif edilebileceğini ifade eden Dr. Beyazıt, ”İnsan vücudunun dış dünyayla ilişki kuran sistemleri; örneğin cilt, mide, bağırsak sistemi ya da solunum sistemimiz, ortamda olup biten şeylere karşı tepkisiz kalmaz. Kendisini korumaya savunmaya yönelik tepkiler verir.“ dedi.

Aşırı reaksiyona neden olan şeylere 'alerjen' adı verildiğini de belirten Dr. Beyazıt, çevredeki her şeyin alerjik reaksiyona neden olma riski, ihtimalinin mevcut olduğunu ifade etti. Dr. Beyazıt; tozlar, yiyecekler, takılar, ilaçlar, parfümler, hayvanlar, bitkiler, temizlik malzemeleri vb. listeyi uzatmanın mümkün olabildiğini vurguladı.

Dr. Beyazıt, “Bahar mevsimi, bitki dünyasının uyandığı ve canlandığı bir dönemdir. Çiçekli bitkilerin üremek için kullandıkları irili ufaklı toz şeklindeki polenler; rüzgâr ve böcekler yardımıyla bir bitkiden diğerine taşınır. Bahar mevsiminde havadaki polen yoğunluğu hızlı bir şekilde artar. Bu polenler bazı insanlar için son derece alerjik durum oluşturabiliyor.” diye ifade etti.

Alerjik hastalıkların ve bahar alerjisinin, kişinin sosyal statüsünü ve yaptığı işini de olumsuz etkileyebildiğine dikkat çeken Dr. Beyazıt, şunları ifade etti: ”Örneğin; işini konuşarak, sesini ve görüntüsünü kullanarak yapanlar, hizmet sektöründe çalışanlar bu hastalıktan son derece olumsuz etkilenir. İnsanlar elinde mendille gezen ve sürekli hapşıran bir garsondan hizmet almak istemeyebilir. Ayrıca, alerji, özellikle okul çağındaki çocuklarda dikkat eksikliği ve konsantrasyon bozukluğuna yol açabilir."