Aykut Polatlı-Sağlık Bakanlığı, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının kapsamını genişletecek. Bu kapsamda, pilot hastanelerde tamamlayıcı tıp polikliniklerinin açılması sağlanacak. Uzmanlar hekimler tarafından yapılacak bu uygulamalara karşı olmadıklarını, böylelikle ehliyetsiz ve tıp bilgisi olmayan kişilerin bu uygulamaları yapmasının engelleneceğini dile getirdiler.

Sağlık Bakanlığı geleneksel tıp yöntemlerini hastanelere taşıyor. Pilot hastanelerde açılacak tamamlayıcı tıp poliklinikleriyle beraber alternatif tıp uygulamaları bakanlığa bağlı devlet hastanelerinde yapılacak. Konuyla ilgili olarak uzmanlar alternatif tıp uygulamalarına reddetmediklerini ve bu uygulamaların sağlık bakanlığınıza bağlı hastanelerde doktorlar tarafından gerçekleştirilmesini olumlu karşıladıklarını belirttiler. Son zamanlarda giderek yaygınlaşan ve birkaç ay önce Sağlık Bakanlığı'nın da mevzuatına aldığı homeopati, kayropraktis, akupunktur, fitoterapi gibi alternatif tıp uygulamalarını tamamlayıcı tıp poliklinikleri ile devlet hastanelerinde açılacak olması tıp dünyasında olumlu bir karşılık buldu. Konuyla ilgi olarak İzmir Tabip Odası (İTO) Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek oda bünyesinde de alternatif tıp komisyonu kurduklarını belirterek, 'Alternatif tıp uygulayıcılarını artık yok saymak olmaz. Geleneksel tıp uygulamaları artık her ülkede var. Buna sırtımızı dönersek alan ehliyetsiz ve başka çıkarların peşinde olanların eline kalır' dedi.

Prof. Dr. Akçiçek, 'Hekimlik tıp mesleği pozitif bilimler içerisinde de değil sosyal bilimler içerisinde de değil. Aslında tıp bir sanat alanıdır. Bir bütün olarak insanın ele alınması lazım. Tedavi yaklaşımı konuşma ve dinleme ile başlayıp bitkilere kadar uzanıyor. İnsanın bedenine yönelik iyileştirmelerin hepsi tıbbın ilgi alanı içerisindedir. Tıbba düşen bu konuda güvenli olanın bilgisini size vermektir. Ve bu alana başka kötü amaçların sızmasını engellemektir' diye konuştu.

Alternatif tıp uygulamalarının tıp eğitimi almış kişiler tarafından hastane ortamında hijyenik bir şekilde yapılmasının iyi olduğunu dile getiren İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Murat Pala da, 'Hekimler tarafından eğitimi alınarak yapılan bir uygulama olacaksa kabul etmesek bile olumlu yaklaşabiliriz. Şu an bazı doktor arkadaşlarda bu yola girdiler. Biz İzmir Aile Hekimleri Derneği olarak yaptığımız son iki kongrede alternatif tıpla ilgili oturumlar, akupunktur, homeopati ile ilgili oturumları vardı. Özellikle akupunktur ve homeopati kabul gören uygulamalar ve birçok kişi de bunun eğitimini alıp uyguluyor. Hastanelerde uygulanmasının en azından alternatif tıbbın ehil kişiler tarafından sağlıklı koşullar altında yapılması açısından olumlu olduğunu düşünüyorum. Kesinlikle reddetme diye bir şey olamaz çünkü biz tıp insanı aynı zamanda bilim insanıyız. Bilim insanı şüpheci olur. Kısmi olarak doktorlarda o alana yavaş yavaş oraya kaydığı için bir kabullenme diye bir şey var. Bakanlık da artık ruhsat veriyor.


Denetim altına altına alınacak

Tamamlayıcı tıp kapsamındaki tedavi, bitkisel ürün ile hizmet sunucularıyla ilgili kalite ve güvenliğin sağlanması amacıyla standartlar belirlenecek, bu alan denetim altına altına alınacak. Tamamlayıcı tıbbın, tıp eğitimine ve sağlık uygulamalarına entegrasyonu sağlanacak, bu alanda yapılacak bilimsel araştırmalar denetlenecek. Kanıta dayalı geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları kapsam ile nitelik olarak geliştirilecek. Kanıta dayalı geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları sertifikalı tabipler tarafından ve alanlarıyla sınırı kalmak şartıyla diş tabipleri tarafından sağlık kuruluşları bünyesinde uygulanacak.
Ruhsatlandırma ve sertifikasyon hizmetleri artırılacak ve seçilecek. Pilot hastanelerde tamamlayıcı tıp poliklinikleri açılacak.