Nihal Işık- Kanser kitlesi genelde 1 cm çapa ulaşana kadar fark edilemiyor. Bu büyüklüğe 30 defa bölünerek ve yaklaşık 5 yılda ulaşabiliyor. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Canfeza Sezgin, "Kanser kitlesi çok küçükken çevredeki besinleri doğrudan hücre zarından alabilirken, 2 mm çapa ulaştıktan sonra kendi damarlarını oluşturarak vücudun besinlerini daha fazla çalmaya başlar. Kanser hücreleri otomatik olarak kontrolsüzce çoğalmaya devam eder. Kanserin ilk başladığı bölgede ve sıçrama yaptığı bölgedeki kitleler çevresindeki normal hücreleri ittirerek, ezerek, vücuttan besinleri çalarak, yavaş yavaş organların işlevlerinin bozulmasına neden olur. Bir müddet sonra da hayatı tehdit edecek boyutlara ulaşır" dedi.

Ameliyat olmak önemli


Kanser tedavisinde genellikle ilk basamağın cerrahi olarak kanser kitlesinin çıkarılması olduğunu söyleyen Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Canfeza Sezgin, "Kan kanserleri (lösemi), lenf bezi kanserleri (lenfoma) ve küçük hücreli akciğer kanseri gibi hastalıklarda cerrahi tedavi yerine kemoterapi (ilaç tedavisi) ve radyoterapi (ışın tedavisi) uygulanır. 'Bıçak değdi kanser yayıldı' gibi halkımız arasında yaygın bir inanış var. Halbuki kanserin kendisi ameliyat olsun olmasın sıçrama ve yayılma yeteneğine sahiptir. Araştırmalar kanser hastalarında ameliyat olanların, ameliyat olamayanlardan daha uzun yaşadıklarını ve tamamen iyileşme şanslarının daha fazla olduğunu göstermiştir. Bu nedenle hastalarımızın gereksiz yere ameliyattan kaçmaları sonuçlarının daha kötü olmasına eden oluyor" diye konuştu.

Yan etkileri oluşabilir

Doç. Dr. Sezgin, "Radyoterapi, erken evre hastalarda kanserin bulunduğu bölgede ameliyat sonrası tekrarlama riskini azaltmada veya kanserin cerrahi ile çıkarılamadığı durumlarda yakınmaları gidermek için (ağrı, kanama, bası bulguları) uygulanır. Ayrıca beyin kanserlerinin tedavisinde çok büyük öneme sahiptir. Kemoterapi, hızlı çoğalan kanser hücrelerinin hayati fonksiyonlarını bozmak, genetik şifresine hasar vermek ve çoğalmalarını sağlayan maddelerin yapılmasını engellemek amacıyla verilir. Kemoterapi ilaçları kanser hücreleri kadar hızlı çoğalan ve yoğun işlev gören vücudun normal hücrelerini de etkiler. Bu nedenle saç dökülmesi, bulantı, kusma, karaciğer ve böbrek testlerinde bozulma gibi yan etkiler oluşabilmektedir" diye konuştu.