Dr, Asuman Akça, anne sütü ile ilgili bir yazı yazdı. Akça, anneleri yakından ilgilendiren yazısında şu bilgileri aktardı: Anne sütü, zengin içeriğiyle bebeğin gelişmesini ve hastalıklardan korunmasını sağlayan en iyi besin. Anne sütüyle beslenen bebeklerde başta enfeksiyon hastalıkları olmak üzere ileri yaşlarda alerji, kanser, kalp damar hastalıkları gibi rahatsızlıklar daha az görülüyor. Ayrıca bebeğin özgüvenli, zeki ve mutlu bir birey olmasında da önemli rol oynuyor. Hiçbir mamayla kıyaslanamayacak kadar değerli olması nedeniyle bebek, ilk altı ay su bile almadan anne sütüyle beslenebilir. Ek gıdalara geçildikten sonra bebeğin gelişimi iyiyse anne sütü iki yaş sonuna kadar verilebilir. Ancak sadece anne sütüyle beslenen, ek gıdaları yeterince alamayan ve gelişimi iyi olmayan çocuklarda birinci yaştan sonra doktor öngörüyorsa anne sütü kesilebilir.

1. İlk yarım saat içinde emzirin: Doğumun ardından ilk yarım saat içinde bebeğinizle mümkün olduğunca çabuk göz göze temas sağlayın. Bu dokunma ve bakışma bile oksitosin hormonunun memeden süt boşalmasını sağlaması açısından çok önemli.      

2. Günde 2-2,5 litre su için: Su tüketimi anne sütünü artırmanın olmazsa olmaz kuralı. Anne sütünün yüzde 85'i su olduğundan ve günde ortalama 1-2 litreye yakın (bebeğin yaşı ve fiziksel özelliğine göre değişiyor) süt yapılacağından bu miktar önemli. Daha fazlası beslenmeyi bozar ve kanda bazı maddelerin sulanarak azalmasına neden olur.

3. Bebeğiniz her istediğinde emzirin: Bir saatten daha önce olmamak şartıyla bebeğiniz her istediğinde emzirin. Ne kadar sık emerse boşalan sütün yerine hemen yenisi üretilir. Bu da sütün devamlılığı ve verimliliğini sağlar.

4. Sakin bir ortamda bulunun: Bebeğinizi sakin bir ortamda, en huzurlu olduğunuz mekânda ve en rahat pozisyonda emzirin. Çünkü huzursuz ve mutsuz ortamda stres hormonları olan adrenalin ile kortizol salgılanıyor. Bu da oksitosin refleksini baskılayarak süt üretimini olumsuz yönde etkiliyor.

5. Gece mutlaka emzirin: Bebeğinizi gece emzirirseniz sütünüz çok artar. Gece emzirmek prolaktin hormonunun kanda yükselmesini sağlıyor. Bu da sonraki emzirmelerde anne sütünün artmasına katkı sağlıyor.

6. Bol bol dinlenin: Yorgunluk, süt oluşumunu olumsuz etkiler. Bu nedenle sık sık dinlenmeye özen gösterin.

7. Her emme seansında iki göğsünüzle emzirin: Bu durum göğüslerin boşalması ve yerine süt yapılmasını sağlıyor. Bebeğiniz bir göğsü sonuna kadar alıp bitiriyor ve kendiliğinden bırakıyorsa sütün son kısmındaki yağı da almış demektir. Anne sütü emzirmenin başında laktoz denilen süt şekerinden, sona doğru ise yağdan zenginleşiyor. Bu kısım bebek tarafından iyi alınırsa hem doyar hem kilo alır.  

8. Yeterli ve dengeli beslenin: Anne sütünün artmasını sağlayan mucizevî bir besin yok. Sütün azalmaması için yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin. Kötü beslenen ve zayıf annede süt yapımı azalır. Günlük öğününüzde karbonhidrat, protein ve doymamış yağlara uygun oranda yer vermeli, aşırı tatlı, yağlı, kızartmalı ve soslu yiyeceklerden uzak durmalısınız. Bebekte herhangi bir alerji durumu yoksa et, süt, yoğurt, yumurta, balık, tavuk gibi besinleri yemelisiniz.

9. Günde iki bardak süt için: Her gün iki bardak süt içmeye, yoğurt ya da peynir tüketmeye özen gösterin. Halk arasında komposto, hoşaf, tatlı tahin, sarımsak ve soğan gibi yiyeceklerin çok iyi geldiğine dikkat çekilirse de sütü mutlaka artıracak diye bir kaide yok. Ancak bu sizin iştahınızı açabilir ve enerji verir, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Papatya, rezene, ısırgan, çemen otu, keçi ve sedefi otu gibi bitkilerden oluşan karışımı içebilirsiniz. Bu tür çaylar faydalı olabilir ancak bunlardan süt taşarak gelecek diye bir beklenti içine girmeyin. Hiçbir şey bebeğinizin sık emmesi ve memenin tam boşalması kadar etkili değildir.


Bunlardan kaçının

Her şeyden önce anne sütünün bebeğinizi çok iyi besleyeceğine inanın. Sütünüzün yetmemesi için hiçbir neden yok. Ayrıca unutmayın ki her ağlama açlık ağlaması değildir. Anne sütü dışında emzirmeden önce veya sonra su, mama, şekerli su, reçele batırılmış emzik veya kuru emzik gibi şeyleri bebeğinize asla vermeyin. Çünkü bebeğiniz bu yiyeceklerin tadını ve alım kolaylığını keşfedip emmeyi azaltabilir. Bu da sütünüzün azalması, mamaların artması ve emzirmenin bitmesi anlamına gelir.

Toplumdaki yaygın inanışın aksine tatlılar ve hamur işleri anne sütünü artırmıyor. Üstelik gereksiz beslenme, kilo almanıza neden olacaktır. Hamilelikte aldığınız kiloların amacı süt yapımını sağlamaktır. Emzirme süresince sadece normalde yediğinizin yüzde 20'si kadar daha fazla besin tüketmeniz yeterli olur.

Süt artırıcı ilaçlar kullanmayın. Bu ilaçların da her ilaç gibi yan etkileri var. Bunlar ancak doktor önerisiyle kullanılabilir. Ayrıca kafeinli içecekler tüketmeyin. Hem sütü azaltabilir hem de uyku kaçırıp çarpıntı ve huzursuzluğa neden olur.