Esin Gençel - Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu biz dizi ziyaret gerçekleştirmek için İzmir'e geldi. Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi'ni ziyaret eden ve Anne Sütü Bankası projesi hakkında açıklamalar yapan Bakan Müezzinoğlu, anne sütünün, annenin DNA'sını taşıması ve bebeğe geçirmesi nedeniyle hukuki düzenlemelerin yapılması gerektiğini, bu nedenle de projenin uygulama tarihinin gecikeceğini belirterek, "Gönlüm ister ki 2-3 günde bitirelim ama bu yalnızca bizim bakanlığımızı da ilgilendiren bir durum değil. Bir an önce ihtiyacı olan bebeklerimizin sağlıklı ve herhangi bir enfeksiyon riski olmayan laboratuvar tetkiklerinden geçmiş anne sütünün bebeklerimize verilmesi taraftarıyız" dedi.

Milletin güvenini kazanmalıyız

Müezzinoğlu, Anne Sütü Bankası projesi kapsamında Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi başhekiminden ve doktorlarından bilgi aldığını ifade ederek, "Bununla ilgili önümüzdeki süreçte bu projenin Türk milletine kazandırılması ile ilgili, yeni çalışmaları projeye ilave etmeyi düşünüyoruz. Bizim medeniyet anlayışımızda 'insanı yaşat ki devlet yaşasın' var. Milletçe en öncelikli özelliğimiz veya öncelik dediğimiz konu, canlıyı yaşatabilmek. Hele hele bu bir insanın evladıysa bunu yaşatmak için dünya biliminin tüm imkanlarını kullanarak yaşatma sorumluluğumuz var. Bebek ölümlerinde kat ettiğimiz nokta ortada. 10 yıl öncesine göre çok iyi noktadayız. Ama dünya standartlarına göre kat etmemiz gereken çok mesafe var. Prematüre bebeklerimizin yaşatılması konusunda, yerine başka bir ürünü koyamayacağımız anne sütüne ihtiyacımız var. Süt anneliği projesini de milletimizin güven duygusunu kazanacak şekilde, önümüzdeki süreçte gerçekleştirmeyi düşünüyoruz" diye konuştu.


Kamuoyundan sabır bekliyoruz

Son 5 yılda yapılan araştırmalarla süt annenin sütüyle, bebeğe DNA özelliklerini de taşıdığı yönünde tespitlerin olduğunu söyleyen Müezzinoğlu, "Annenin sütünün yalnız besin olmasının ötesinde bir ailenin gen yapısını taşıyan özelliği de var. Bu noktada hukuk sistemimizde fayda ve tedbir ayağını güvenli hale getirmemiz gerekiyor. Nüfus ve vatandaşlık genel müdürlüğü ile de bunu paylaşacağız. Sütü veren ve alan ailelerin çocuğu arasında bir hukuk doğuyor. O çocuklar yaşadığı sürece bu devam edeceği için hukuki ayağını da güçlü hale getirmemiz lazım. Bu süreci tamamladıktan sonra da fiilen erken doğan bebeklerimizi mutlaka yaşatabilmek ve onları sağlıklı nesiller olarak bu ülke insanına sunabilmeyi hedefliyoruz. Projenin uygulanmasında bir süre gecikme olacak. Onu da kamuoyunun sabırla karşılamasını bekliyoruz" dedi.