Akciğer 'kistik fibrozis' hastası 17 yaşındaki Tuğçe Kübra Başar, çift taraflı akciğer nakli için geldiği Avusturya'nın başkenti Viyana'da başarılı bir operasyonla hayata tutundu. Genç kız, uygun akciğerin bulunamaması üzerine anne Ergül ve baba Tarzan Başar'ın bağışladığı organların aynı anda nakledildiği operasyondan başarıyla çıktı. Bir hafta yoğun bakım ünitesinde kalan Tuğçe, normal servise alındı.

Kimse Yok mu Derneği ve dört büyük takım taraftarının desteğiyle Sağlık Bakanlığı'na ait ambulans uçakla Viyana'daki ünlü AKH Hastanesi'ne getirilen Tuğçe'ye çift taraflı akciğer nakli yapıldı. Aynı anda üçlü olarak ameliyat masasına yatan Başar ailesinden önce baba Tarzan'ın sağ akciğeri, ardından da anne Ergül'ün sol akciğeri Tuğçe'ye nakledildi. Hastaya tıp tarihindeki ender operasyonlardan birinin yapıldığını söyleyen doktorlar, Tuğçe'nin çocukluğundan bu yana yaşadığı ciddi sıkıntılara rağmen, oldukça dirayetli bir şekilde hayata tutunduğunu ifade etti.

Tuğçe'yi Viyana'da sağlığına kavuşturan öykü, İstanbul'da başladı. Ümraniye'de yaşayan Başar çiftinin tek çocuğu Tuğçe, bağırsakları kistle dolu olarak dünyaya gelmişti. Henüz iki günlükken iki ameliyat geçirmiş, geçen yıla kadar da fizyoterapi ve evde uygulanan ilaçlarla hayatını sürdürmüştü. Doğumuyla tanıştığı hastalık yüzünden yıllardır sağlıklı nefes alamıyordu. Kimse Yok mu önce ihtiyaç duyduğu cihazı hediye ederek Tuğçe'ye sahip çıkmıştı. Cihaz sayesinde doğduğundan beri ilk kez temiz nefes alma şansı bulan Tuğçe'nin ağrıları bir nebze olsun hafiflemişti fakat genç kızın sağlığına tam olarak kavuşması için akciğer nakli olması gerekiyordu. Devreye Beşiktaş taraftarları girdi. Kimse Yok mu ile birlikte nakil için gerekli olan bağış toplandı ve Viyana'da operasyon gerçekleştirildi.


Yaşadıkları duygu dolu süreci gözyaşları içerisinde anlatan baba Tarzan Başar, kendilerine sahip çıkan tüm devlet erkânına ve Kimse Yok mu Derneği'ne teşekkür etti. Doktorların, Tuğçe'nin hayat enerjisi ve direncine çok hayret ettiklerini söyleyen Başar, "Ne diyeyim, çok duyguluyuz. Ciğerparemize ciğerimizi verdik. O bizim canımızdan bir parçaydı ve canımızdan bir parça daha verdik." diye konuştu. Doktorların ifadesine göre eşiyle, hayatlarının geri kalanını yüzde 25'lik nefes kaybıyla devam ettireceklerini belirten baba Başar, "Ama şükürler olsun yavrumuz ilk kez temiz nefes alıyor. Rabb'ime hamdolsun. Yaşamayı, nefes almayı yeni yeni keşfediyor." ifadelerini kullandı. Tarzan Başar, eşinin de ameliyattan sonra toparlandığını ve sağlığının gayet iyi olduğunu sözlerine ekledi.


ZAMAN