Acıbadem Bursa Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Hüseyin Çelik, aşırı sıcaklarda vücuttaki suyun terleme yoluyla kaybedildiğine dikkat çekerek "Eğer yeterli sıvı alınamazsa idrar miktarı azalıyor ve bol idrar ile vücuttan kolayca atılması mümkün olan maddeler birbirine eklenerek taş oluşumuna neden oluyor." dedi.

SESSİZ OLUŞUYOR, ANİDEN AĞRI İLE BELİRTİ VERİYOR

Dr. Çelik, şu bilgileri verdi: "Böbrek taşları bir kum taneciğinden 7 santimetre, hatta bazen daha büyük ölçülere kadar değişiklik gösterebiliyor. Taşların varlığı genellikle bel bölgesinde ya da böbrek ile idrar torbası arasında bulunan böbrek yolundaki konumuna göre karın ve kasık bölgesinde ağrı ile anlaşılıyor. Bazen bulantı, bazen kusma hatta ateş görülebiliyor. Ağrının şiddeti ise hastadan hastaya değişebiliyor."

İHMAL EDİLEN TAŞ BÖBREK YETMEZLİĞİNE GÖTÜREBİLİYOR

Böbreğinde taş olduğunu bildiği halde bir uzmana başvurmakta geç kalarak organ kaybı yaşayan hastalar olduğuna dikkat çeken Çelik, taşın böbrekte oluşturacağı sorunların bulunduğu yere göre değişiklik gösterdiğini söyledi. Çelik, şöyle devam etti: "Taşın, böbrekte üretilen idrarı mesaneye taşıyan ‘üreter’in ağzına yerleşmesi idrar çıkışının azalmasına ya da durmasına neden oluyor. Bu durum uzun sürmesi halinde idrarın geriye dönüp böbreğe baskı yaparak şişmesine neden oluyor. Hidronefroz olarak adlandırılan bu durum bize o bölgede taşa bağlı ya da bir başka nedenle oluşmuş tıkanıklığı gösteriyor. Tek taraflı tıkanıklık idrarda belirgin bir azalmaya neden olmadığı için fark edilmeyebiliyor."

Taşın bulunduğu bölgede oluşan enfeksiyonun doğru ve zamanında tedavi edilmediği takdirde hastayı böbrek yetmezliğine götürebildiğini vurgulayan Çelik, yılda 2 kez kontrolün şart olduğuna dikkat çekti.