Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Ardıç, KAÜ Tıp Fakültesi Uyku Bozuklukları Merkezi ve Türk Uyku Tıbbı Derneği işbirliğiyle fakültenin konferans salonunda düzenlenen, "Uyku Tıbbında Yenilikler Sempozyumu"nda yaptığı konuşmada, görülen birçok hastalığın temelinde uyku bozukluğunun bulunduğunu belirtti.

Uyku bozukluluğunun bazı kanser türlerine de yol açtığını ancak bunların henüz araştırma aşamasında olduğunu vurgulayan Ardıç, "Uyku hastalıklarına bakarak ya da çağın getirdiği az uyumaya bağlı olarak insanlarda kanser gelişme riskinin arttığını biliyoruz. Uyku sağlığına önem verilmesi birçok hastalığın önüne geçebilir" diye konuştu.

Az uyuyanlar da obezite riskinin fazla olduğuna dikkati çeken Ardıç, bu durumda açlık ve doygunluk hormonlarının dengesinin bozulduğunu ifade etti.

Bu durumda bireylerin aç olduğunu sanarak yemek yediğini anlatan Prof. Dr. Ardıç, "Uykuyu düzeltirseniz birçok şey değişebilir. Ortalama 7-8 saat yeterlidir" ifadelerini kullandı.