İzmir'de 2600 sağlık sektörüyle ilgili kuruluşun ve şirketin, sağlık reformlarında yaşadıkları sıkıntıları fırsata dönüştürmek ve onları biraraya toplayarak sağlık turizmine kazandırma amacıyla  İzmir Ticaret Odası ve İzmir Ekonomi Üniversitesi tarafından hazırlanan İzmir Sağlık Merkezi Projesi ile ilgili olarak, Proje Heyeti'ni kabul eden Sağlık Bakanı Recep Akdağ, projeye destek vereceklerini söyledi.

 20 Nisan 2012 Cuma günü İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş,  İEÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Öznur Yurt'tan oluşan bir heyetle Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ı ziyaret etti. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Oda'nın tıbbi malzemeden imalat ve satışından, özel sağlık kuruluşlarına kadar sağlık sektöründe 2600'ü aşkın üyesi olduğunu belirterek, halihazırda bu firmaların İzmir'in ağırlıklı olarak Konak-Alsancak Bölgesi'nde faaliyet gösterdiklerini söyledi. Dağınık olarak faaliyet gösteren firmaların sağlık alanında yapılan reformlara uyum sağlamakta bazı zorluklar yaşadıklarına dikkat çeken Demirtaş,  bu firmaların yaşadıkları sıkıntıları fırsata dönüştürmek için "İzmir Sağlık Merkezi Projesi"ni hazırladıklarını söyledi. Demirtaş, "Sağlık Merkezi kurulması konusundaki fikirlerini almak üzere üyelerimiz arasında bir anket yaptırdık. Ankete katılan üyelerimizin %100'ü İzmir Sağlık Merkezi Projesi içinde yer almak istediklerini ifade ediyor. %98,4'ü ise sağlık turizmi ile turistlere hizmet vermek istediklerini belirtiyorlar" dedi. "İzmir Sağlık Merkezi Projesi"nin başında iken Bakan Akdağ'ın düşünce, değerlendirme ve yönlendirmelerini almak istediklerini kaydeden Demirtaş, "Proje ile ilgili olarak maddi bir destek beklentimiz yok. Ancak, doğru yolda gittiğimize dair sizin rehberliğinize ve yönlendirmenize ihtiyacımız var. Siz onay verirseniz, biz tüm hızımızla İzmir'de yaptığınız yatırımlarla da örtüşen bir şekilde İzmir Ekonomi Üniversitemiz ile birlikte projeyi hayata geçirmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu proje hem kentimize sağlık hizmetleri alanında büyük katkı yapacağı gibi hem de sağlık turizmi için kentimizde çok güçlü bir altyapı oluşturacak. İzmir'in potansiyelini uluslararası alanda gösterecek bir proje olacak" dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise, Torba Yasa ile medikal turistler için yüzde 50 vergi indirimi sağladıklarını belirterek, bunun sektör için oldukça önemli bir avantaj olduğunu söyledi. Bakan Akdağ, "Bu sektör için oldukça önemli bir avantaj. Özel hastanelerin kurulmasını kısıtladık. Çünkü Türkiye'de doktor ve yardımcı personel konusunda önemli bir açık var. Yeterli insan kaynağı olmadan özel hastane açmanın hiçbir anlamı yok. Ancak, en az 200 yataklı olmak koşuluyla üniversitelerimizin hastane kurmasına izin veriyoruz, hatta teşvik ediyoruz. Nitekim, üniversitelerimiz, tıp fakültesi ve yüksek okulları ile kendi personel ihtiyacını da karşıladığı için bu bizim sağlık politikamızla da son derece uyumlu oluyor. Bu bağlamda İEÜ bünyesinde fakülte, yüksek okulları, hastanesi ve diğer unsurları ile birlikte tasarladığınız İzmir Sağlık Merkezi Projenizi destekleriz" dedi.
Tıbbi malzeme üreticilerinin kümelenmesi gerektiğini belirten Bakan Akdağ, İzmir'in, bu alanda iş kültürü ve altyapısı ile en şanslı 2-3 ilden birisi olduğunu söyledi. Akdağ, "Araştırma ve Geliştirmenin özellikle geliştirme bölümüne ağırlık veren çalışmalar yapılmalıdır. Temel bilimsel calismalar da önemli, ancak ticari bir ürüne dönüştürülebilir nitelikteki ve sektöre doğrudan faydası olacak çalışmaların özendirilmesi ve desteklenmesi çok daha önemli. Örneğin, Farmakoloji ve İlaç Araştırmaları Merkezi kurun. Türkiye'nin ilaç geliştirmeye çok ihtiyacı var. Belki 10 sene boyunca ilaç geliştiremezsiniz. Ancak, 10 sene sonunda 1 tek ilaç geliştirseniz bile buna değer" diye konuştu.