EÜ'den yapılan açıklamada, balık etinin faydaları ile sağlıklı pişirme tekniklerine ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, görüşlerine yer verilen Su Ürünleri Fakültesi İşletme Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükran Çaklı, her yaş grubu için balık tüketimini önerdiklerini vurguladı.

Balığın temel besinsel elementlerin hepsini içerdiğine dikkati çeken Prof. Dr. Çaklı, şunları kaydetti:

"Protein, yağ, vitamin, omega 3 yağ asitlerini içerdiğinden, büyüme ve gelişmeyi hızlandırıcı olması açısından önemlidir. Balık etini kırmızı etten ayıran içerisindeki uzun zincirli doymamış yağ asitlerini içermesidir. Her yaş grubu için balık tüketimini öneriyoruz. Haftada en az 3 öğün tüketilmeli. Balık eti, kalp hastalıklarına, beyin hastalıklarına, depresyon ve eklem romatizmalarına iyi gelmektedir. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirici, göz sağlığına yararlı bir besin maddesidir."

Pazardan alınan balıkların parlak olması gerektiğine işaret eden Çaklı, balıkların sağlıklı bir şekilde tüketilmesi için buğulama, ızgara, fırında pişirme tekniklerinin herhangi bir yağ ilavesi gerektirmediği için sağlıklı olduğu bilgisini verdi.

Prof. Dr. Şükran Çaklı, balıkta kızartma yönteminin ise tercih edilmemesi gerektiğini belirtti.