Gülçin Karaegemen- Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Kadın Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ayda Haksever, anneleri galibi belli olan bu savaşa girmemeleri konusunda uyararak, "Bebekle beslenme konusundaki inatlaşmadan hiçbir zaman siz galip çıkamazsınız. İnatlaşmaları her daim, illaki bebek kazanır, siz kaybedersiniz" dedi.

İnatlaşmadan kaçının

Annelerin ek besine başlama konusunda bir acelecilik içinde olduğunu aktaran Haksever, annelerin sabırsızca bebeğe her şeyi yedirmek istediğini fakat bebeğin zamanla beslenmeyi red ettmeye başladığını anlattı. Bu sebeple bebekte zamanla seçicilik başladığını belirten Haksever, bu seçiciliği de ailelerin iştahsızlık olarak algıladığını vurgulayarak, "Bebek yemediği zaman anneler veya aile büyükleri, nasılsa yemedi 'bunu yesin, şunu yesin' diye her fırsatta bebeğe bir şeyler vermeye başlıyorlar. Bu sefer ne oluyor, bebek 'nasıl olsa bunu yemediğim zaman önüme alternatif gelecek' diye ayak diretiyor. Anne diyor ki 'o zaman sen aç kal'. Ama bebek anneyi de aile bireylerini de çözüyor. Annenin ne zaman inadından vazgeçeceğini de çok iyi biliyor. Ama unutmayın ki, beslenme konusundaki inatlaşmadan hiçbir zaman siz galip çıkamazsınız" diye konuştu.

Elinizde tabakla dolaşmayın

Annelerin sıkça yaptığı hatalardan birinin çocuğun arkasında tabakla dolaşmak olduğunu vurgulayan Haksever, "Biz bebeğin sofra adaptasyonunu 8. ayadan itibaren yavaş yavaş oturturuz. Yemek saatlerini, masaya oturma alışkanlığını öğretiriz. Elinizde tabakla peşinden koşturarak yemek yedirmeyeceksiniz. Bebek ya da çocuk yemeğini masada yiyecek. Kendisinin yemesi şart değil, siz yedirebilirsiniz ama arkasında tabakla oda oda gezerek değil" dedi.

Farklı alternatifler sunulmalı

Bebeğin bir yemeği ret etmesi halinde annelerin ısrar etmemesini öneren Haksever, "Bebek o yemeği yemediyse, olabilir. Belki sevmemiştir. Biz de her yemeği her gün yemiyoruz. 'Onu da ye, şunu da ye' ısrarı yanlış. İkinci seferinde o gıdayı başka bir formül içinde, başka bir sunuşla verin. Örneğin pırasayı pırasa olarak yemez ama belki böreğin içinde yer. Hepimiz her gün yumurta yiyor muyuz? Hayır. Ama bazı anneler her gün çocuğuna bir yumurtayı, yumurta olarak yedirmek istiyor. Yemez tabi, belki omlet olarak yer, belki çorbanın ya da kekin içinde yiyordur o yumurtayı. Ama yok illa anne istiyor ki kendi tarzında yesin. Çocukla inatlaşmadan o farklı alternatifleri sunmak lazım" diye konuştu.