Uzmanlar uyarıyor: "Tanıdığa değil hekime danışarak göz damlası kullanın!"
Çoğu zaman uzmana danışmak yerine tavsiye ile aldığımız göz damlarının yanlış kullanıldığı takdirde gözde körlüğe kadar gidebilen ciddi problemlere neden olabileceğini biliyor muydunuz?
Dünyagöz Maltepe Hastanesi'nden Op. Dr. Füsun Uzunoğlu, özellikle kortizonlu göz damlalarının bilinçsizce kullanılmasının onarılmaz hasarlara yol açabileceğini söyledi. Göz damlalarının mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerektiğine dikkat çeken Op. Dr. Uzunoğlu, "Uzmana danışılmadan gelişi güzel kullanılan göz damlaları bağışıklığı düşürerek, gözü uçuk gibi virüslere ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı dayanıksız hale getiriyor. Bunun yanı sıra gözün korneasının incelmesine ve yaraların iyileşmesinde gecikmeye neden olabiliyor" dedi.


Göz kapağı cildinde incelme
Göz ilaçlarının kontrolsüz kullanılmasının gözde katarakt ve glokom gibi hastalıklara da zemin hazırladığını hatırlatan Uzunoğlu, şu bilgileri verdi: " Bazı hastalar genetik olarak kortizona duyarlıdır ve kortizonlu göz damlalarının kullanılması bu hastalarda ani göz tansiyonu yükselmelerine ve uzun süre kullanıldığında da görme sinirinde hasara yol açar. Göz kapağı ve göz çevresine sürülen kortizonlu pomatlar ise bu kişilerin göz kapağı cildinde incelmeye neden olabilir."

Tanıdık tavsiyesiyle göz damlası kullanmayın

Op. Dr. Uzunoğlu, gözde oluşan en ufak bir şikayette bile tavsiye edilen ya daha önce başka bir göz rahatsızlığı için kullanılan göz damlalarının kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Uzunoğlu, "Tıpkı genel hastalıklarının tedavisinde olduğu gibi göz hastalıklarının tedavisinde de birbirinden farklı ilaçlar kullanılmaktadır. Çok basit bir müdahale ile geçebilecek bir göz rahatsızlığı kontrolsüz ilaç kullanımı nedeniyle kalıcı göz hasarlarına dönüşmesin. Lütfen Dikkat! Kortizonlu damlaların doktor takibi altında kullanılması şarttır. Uveitlerde, kornea nakli gibi durumlarda yüksek dozlarda kullanılan ve körlüğü önleyen bu ilaçlar, doktor kontrolü olmadan ve gereksiz yere kullanıldığında gözün kaybına neden olabilir" diye konuştu.