Sakarya Özel Adatıp Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Cevdet İzmirli, grip ya da nezle olan kişilerin atkılarını her gün yıkamaları gerektiğini söyledi. İzmirli, yıkanmayan atkıların grip mikrobu barındırdığı için hastalığın iyileşmesini geciktireceğini ve tekrar hasta edebileceği uyarısında bulundu.

Küçük ve basit tedbirlerin alındığında kış aylarını hasta olmadan ya da çok sık hastalanmadan atlatılabileceğini vurgulayan İzmirli, bunun için özellikle ağza temas eden atkıların temiz olması ve doğru nefes almanın büyük önem taşıdığını vurguladı. Mümkünse atkıların her gün yıkanması ve temiz koşullarda muhafaza edilmesi gerektiğini ifade eden İzmirli, "Kış aylarında ağzımıza en yakın olan giysimiz atkılardır. Ağzımızı ve yüzümüzün bir kısmını soğuktan koruyan bu atkıların temizliği çok önemli. Yıkanmayan ve bakterilerle dolu olan atkılar sizi tekrar tekrar hasta edebilir. Gribal enfeksiyona yakalanmış isek, atkılarımızı her gün yıkayıp öyle kullanmamız gerekiyor." dedi.

BURUNDAN VÜCUDA DAHA FAZLA OKSİJEN GİRİYOR


Hasta olmamak için doğru nefes almanın da çok önemli olduğunun altını çizen İzmirli, ağız yerine burundan nefes alınması gerektiğini kaydetti. Ağızdan alınan nefesin yüzde 40, burundan alınan nefesin ise yüzde 80’nin kana karıştığı bilgisini veren İzmirli, şu uyarılarda bulundu: "Oksijen sağlık için çok önemli. Vücudumuza ne kadar oksijen girerse hastalıklara karşı direncimiz o ölçüde artar. Bu sebeple ağızdan değil, burnumuzdan nefes almamız gerekiyor. Burnumuzun tıkalı olmamasına özen göstermeliyiz."

BURUNDAN NEFES ALMAK BOĞAZ TAHRİŞİNİ DE ENGELLİYOR

Burundan nefes almanın boğaz tahrişinin de önüne geçtiğini belirten İzmirli, nitrik asidin sadece burunda salgılandığını, bu asidin burundan nefes alındığında oksijeni akciğer alveollerine kolaylıkla nüfuzunun sağlandığını dile getiriyor. Bu durumda kana daha çok oksijen karıştığını belirten İzmirli, "Ayrıca yine nitrik asit yanıcı özelliği olan oksijeni bir nevi nemlendirerek vücuda gönderiyor. Bu şekilde burun ve boğaz kısmında tahrişleri engelliyor. Ağızdan alınan nefes ise, ağızda nitrik asit salgılanmaması sebebiyle akciğer alveolleri oksijeni büyük çoğunlukla geri tepiyor. Ayrıca ağızdan nefes almak kışın havada bulunan partikülleri doğrudan ciğerlere çekmek demek. Oysa burundan alınan nefes bu tür kirlilikleri de filtre ederek akciğerlere gönderiyor." bilgisini verdi.