Birbirini seven her çift, mutlu birlikteliklerinin meyvesi olarak, sağlıklı çocuk sahibi olmak ister. Bu isteklerine kolayca kavuşan çiftlerin sayısı, maalesef ki hızla azalmaya, onun yerine bebek sahibi olmaya çalışırken yaşanan sorunlar gittikçe artmaya başladı. Öyle ki her sene pek çok çift, çocuğum olmuyor diyerek infertilite tedavisi için doktorlara başvuruyor ve bu sorunlarını çözüme ulaştırmak istiyor.

Bebek sahibi olmaya engel faktörler

Erken menopoz, yumurta yetersizliği ya da yumurta üretiminin sağlıklı olmaması gibi durumlar sonrasında, erkek, sağlıklı spermlere sahip olsa dahi, kadınlarda oluşan bu sıkıntılar bebek sahibi olmayı engelleyebiliyor. Özellikle yanlış beslenme ve stres faktörlerinin artışıyla, Polikistik Over Sendromu durumunda olan kadınların sayısı ve bu sebeple hamile kalmada sorun yaşayan kadınların sayısı her geçen gün artmakta.

Bunun yanı sıra erkeklerde yaşanan sorunlar da, hiç azımsanmayacak kadar yüksek bir oranda çocuk sahibi olmanın önüne geçiyor. Bunların başında azospermi denilen sperm yokluğu veya yapısal sperm bozuklukları ile genetik anomaliler geliyor. Bazı insanlar kısırlık sorununu yalnızca kadınlara ait bir problemmiş gibi görse de, son dönemlerde yapılan araştırmalar ile de görülebildiği üzere, kadınlarla eşit oranda, erkeklerde de kısırlık sorunu meydana gelebiliyor. Â Spermlerin kalitesizliği, sayısının yetersizliği, spermlerin ölü olması gibi birçok farklı sebepten ötürü çiftler çocuğum olmuyor sorunu ile karşı karşıya gelebiliyor.

Artık herkes çocuk sahibi olabiliyor!

Eskiden çocuğu olmayan çiftler, kendilerini çözümsüz hissedip, içlerine kapanıyorlardı, ancak artık çiftlerin büyük bir kısmı çocukları olmadığı için doktora gidiyor ve başta tüp bebek tedavisi olmak üzere birçok farklı tedavi arasından onların sıkıntısına en uygun olanı yaptırarak bebek sahibi oluyor.

Lakin her zaman bu klasik tedaviler sonuç veremeyebiliyor. Özellikle sperm ve yumurtada tamamen tükenmiş olma ya da genetik bozukluk olma durumunda, sağlıklı bir embriyo gelişimi olmadığından gebelik elde edilemiyor. Ya da anne karnında gelişimine devam edemiyor. Burada çiftlerin yardımına donasyon tedavileri yetişiyor.

Sperm ya da yumurta eksikliği durumundan ötürü, çocuğum olmuyor problemi ile karşılaşan çiftler, donasyon Türkiye sınırları içinde yasal olmadığından, tüm dünyada en çok tercih edilen merkezlerin başında gelen, Mucize Ekip - Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi’ni tercih ediyorlar. Örneğin normal durumlarda erkeklerde hiç sperm olmadığı söylenerek çocuk sahibi olamayacakları belirtilse de, öncelikle mikro TESE/TESA uygulamaları sayesinde testis kanalları içerisinde detaylı bir şekilde sperm aranıyor, eğer bulunursa dölleme başarıyla gerçekleştiriliyor, bulunamazsa ise, o zaman sperm donasyonu yapılıyor ve çiftlerin bebek özlemleri son buluyor. Benzer durum kadınlar için de geçerli oluyor. Hiç yumurta üretimi olmayan veya menopoz dolayısıyla yumurta üretimi tamamen tükenen kadınlar, yumurta donasyonu ile sağlıkla ve büyük bir başarıyla anne olabiliyorlar.